Filmovi

Iranski suvremeni ženski film 

utorak, 05.12. | Dokukino KIC  17:00

Svjetski priznata iranska filmska kustosica i producentica s berlinskom adresom Afsun Moshiry, predstavit će presjek suvremene iranske ženske produkcije kratkog i srednjeg metra kao svojevrstan vizualni nastavak na razgovor o ovogodišnjim dobitnicama Nagrade Saharov.

Ovaj izbor predstavlja teme i priče o društvu i pravima žena u Iranu. Filmovi su posvećeni svima onima koji, usprkos zakonskim, društvenim i političkim snagama, pokazuju da iranske žene i dalje ustraju u svojoj borbi. Afsun Moshiry

Afsun Moshiry kustosica je i producentica za filmske programe i kulturna događanja. Surađuje s brojnim institucijama poput Goethe Instituta, Berlinale Shorts, Festivals kratkog filma u Oberhausenu, berlinskog Arsenala i brojnih drugih. 2018. osnovala je Film Focus s ciljem promoviranja i prikazivanja filmskih programa za publiku koja ima ograničen pristup međunarodnoj filmskoj festivalskoj industriji. 

***

 

Fragmenti revolucije

režija: Sahand Sarhadi

godina: 2020.

zemlja: Iran

trajanje: 7’

Eksperimentalni film o naracijama dviju fotografija iz dnevnika iranske revolucije 1979. 

Sveučilište u Teheranu 1981. Dvije godine nakon iranske revolucije, po nalogu ajatolaha Homeinija, sveučilišta su zatvorena. Dogodila se masovna čistka. “Neislamski” studenti i predavači su izbačeni;  stotine ljudi je ranjeno, ubijeno, prognano. Od tada su sva sveučilišta u Iranu strogo islamska. “Čistka se naziva iranska kulturna revolucija”. 

Ovo je rekvijem za revoluciju.

***

 

Irani Bag

režija: Maryam Tafakory

godina: 2021.

Trajanje: 8’

Video esej koji dekonstruira kinematografski motiv kako bi ponudio snažnu tekstualnu i političku analizu cenzure i intimnosti u postrevolucionarnom Iranu. Irani Bag ne samo da razotkriva kodificirani vokabular, već i poziva gledatelja da preispita odnos prema (i između) vida i dodira. 

Irani Bag dirljiva je uputa o tome ‘kako dodirivati bez dodirivanja’.

***

 

San o svili 

režija: Nahid Rezaei

godina: 2003.

zemlja: Iran

trajanje: 42’

San o svili je film zabranjen za prikazivanje u Iranu. U filmu se Nahid Rezaei vraća u srednju školu koju je pohađala kao djevojka prije dvadeset godina kako bi razgovarala s mladim učenicima. Pita ih o njihovim nadanjima u budućnost i njihovoj viziji idealnog života. Učenice otvoreno govore o ugnjetavanju i teškoćama koje su trpjele kao žene. Njihova individualna iskustva i ideje služe kao komentar na suvremeno iransko društvo. 

***

 

Tetovaža

režija: Farhad Delaram

godina: 2019.

trajanje: 19’

Mlada Iranka koja pokušava produžiti svoju vozačku dozvolu upala je u prijeteći birokratski limb kada je službenici počnu ispitivati o njezinim tetovažama.

***

 

Program u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj u sklopu Nagrade Saharov.