Filmovi

Gdje su nestali svi osmjesi?

Anja Strelec│ 2023 │ Nepal │ 30’sr

srijeda, 08.12. │ Dokukino KIC │ 17:00

originalni naslov: Where Have All The Smiles Gone scenarij: Myrhna James • fotografija: Anja Strelec• montaža: Anja Strelec• produkcija: Mountain River Films, Zipper Lab • govorni jezik: nepalski • titlovi: engleski • nagrade i festivali: Nagrada publike za najbolji međunarodni kratki film na festivalu na Kreti, Nagrada žirija za kratki dokumentarni film na Workers Unite Film Festivalu u New Yorku • žanr: dokumentarni

 

Anja Strelec, Varaždinka s adresom u Bruxellesu, posljednjih pet godina posvećeno je prikupljala materijal za svoj najnoviji kratkometražni dokumentarac Gdje su nestali svi osmjesi?. Film je to koji problematizira oblik modernog ropstva, strahote s kojima se suočavaju nepalski radnici migranti koji trbuhom za kruhom svake godine napuštaju svoje domove u potrazi za boljim životom. Suprotno od onog što im je obećavano, mnogi od njih u zemljama odredišta bivaju suočeni sa surovim uvjetima rada, izrabljivani i lišeni osnovnih ljudskih prava te se vraćaju kući ili u lošem zdravstvenom stanju ili u sanduku. Aerodrom u Kathmanduu, glavnom gradu Nepala, točka je u kojoj se očituje sav apsurd ove situacije – u jednom smjeru hitaju nasmiješeni ljudi sa Zapada koji dolaze u himalajske krajeve tražiti duhovnost, u drugom smjeru uplakane obitelji šire ruke prema ljesovima koji stižu iz inozemstva. Dokumentarac istražuje i prava žena i jedinstvene izazove s kojima se one susreću kroz portrete nekoliko radnica koje su ili silovane ili zlostavljane od strane svojih poslodavaca u Maleziji, Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu.

***
Nakon prikazivanja filma održat ćemo panel diskusiju gdje ćemo s gostima i gošćama tematizirati pitanje migrantskih radnika u Hrvatskoj. Dat ćemo uvod u trenutno stanje i život tisuća migrantskih radnika i radnica koji su Hrvatsku odabrali za svoj novi dom, analizirat ćemo neke od glavnih problema s kojima se susreću u hrvatskom društvu i hrvatskoj birokraciji, kao i njihove napore za samoorganiziranjem, a jedan dio panela posvetit ćemo i rodnoj dimenziji problematike migrantskog rada. Finalno, osvrnut ćemo se i na to što nas čeka u budućnosti – u kontekstu demografskih, društvenih, političkih i kulturnih promjena koje nas čekaju te nedostatku strateškog razmišljanja o istima na najvišim razinama politike.

Anja Strelec, redateljica filma Where Have All the Smiles Gone
Hrvoje Butković, Institut za razvoj i međunarodne odnose
Josipa Lulić, Centar za kazalište potlačenih POKAZ
Yogmani Kafle, Non-Resident Nepali Association
moderatorica: Lucija Mulalić, Centar za mirovne studije

Projekcija u suradnji s Centrom za mirovne studije