Govorni program

Akademija Saharov

razgovor

Dokukino KIC
09.12. | 11:00

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u sklopu Human Rights Film Festivala već desetu godinu za redom organizira promociju Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli unutar programa Akademija Saharov, ove godine na rasporedu 9. prosinca.
Partner ovogodišnje Akademije Saharov je Zaklada Solidarna.
Petak, 9. prosinca 2022. – 11.00 – 12.30 sati, KIC
razgovor na temu Nagrade Saharov
Govore:
NJ.E. Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj
Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, online
Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu
Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu
Albina Lvutina, novinarka iz Ukrajine
Irina Prošenko, udruga SVOJA
Moderatorica: Ana Mlinarić, N1 televizija
___________________________________________
Ukrajinski narod dobitnik Nagrade Saharov Europskog parlamenta za 2022.
Hrabrom narodu Ukrajine, koji predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo, dodijeljena je Nagrada Saharov za slobodu mišljenja za 2022.
U nominaciji za nagradu ističu se napori ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i uloge pojedinaca, predstavnika inicijativa civilnog društva te državnih i javnih institucija, uključujući Državne hitne službe Ukrajine, osnivačicu medicinske jedinice Tairini anđeli Juliju Pajevsku, odvjetnicu za ljudska prava i predsjednicu organizacije Centar za građanske slobode Oleksandru Matvijčuk, Pokret građanskog otpora Žuta vrpca i gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, Ivana Fedorova.
Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Nagrada je ustanovljena 1988. kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Ime je dobila u čast sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a novčani iznos koji prati nagradu je 50 tisuća eura.
Parlament je prošle godine nagradu dodijelio ruskom oporbenom političaru i antikorupcijskom aktivistu Alekseju Navaljnom.
Razgovor možete pratiti i online putem Facebook prijenosa uživo.