Filmovi

Još jedno proleće

Mladen Kovačević│ 2022 │Srbija, Francuska, Katar│90′

petak, 09.12. │ Kino Tuškanac │ 21:30

subota, 10.12. │ Kino Tuškanac │ 17:00

scenarij: Mladen Kovačević • uloge: Zoran Radovanović (glas) • fotografija: Stefan Đorđević • montaža: Jelena Maksimović • produkcija: Horopter Film Production, Radio-Televizija Srbije, Bocalupo Films, Cinnerent • titlovi: hrvatski, engleski • nagrade i festivali: KVIFF, SFF, Rab FF, Festival dei Popoli, L’alternativa Barcelona • žanr: dokumentarni

 

Poznato je u historiji civilizacije da je više ljudi stradalo od zaraza nego zajedno od gladi, mača i svih drugih zala. Među tim zarazama na prvom mestu je variola. 

Riječi su to Zorana Radovanovića koji je, u svakom smislu, glas vodilja ovog medicinskog trilera temeljenog na njegovoj knjizi Variola Vera (2017.). Naime, 1972. godine, kada su velike boginje s bazara u Iraku prenesene u Jugoslaviju, tada mlađahni Radovanović bio je jedan od rijetkih imuniziranih epidemiologa u regiji i tako je završio na poprištu borbe koja će kasnije u analima svjetske medicine ostati zapamćena po svojoj efikasnosti. Iz današnje perspektive u kojoj Radovanović iz marginalizirane pozicije neumorno proziva srpske vlasti i institucije zbog neodgovornog odnosa prema pandemiji COVID-19, njegova pojava u filmu  može se čitati i kao oblik političke provokacije. 

Film Još jedno proleće građen je od teksturom različitih arhivskih snimki (digitaliziranih tek za ove potrebe) koje s jedne strane ostaju dosljedne faktografiji i organskoj dramaturškoj strukturi zaraze, dok su s druge izmanipulirane filmskim postupcima ne bi li razvile vlastiti poetski izraz te i same zadobile zlosutan karakter bolesti. 

Nakon šljokicama posute kapitalističke more u filmu Sretan Božić, Yiwu (2020.), Mladen Kovačević vraća se na HRFF dokumentarnim filmom koji u kombinaciji vjernog prikaza povijesnih događaja i atmosfere horora neizbježno navodi na usporedbu današnjih društvenih i političkih prilika s onima od prije 50 godina.