Vijesti

Vikend na Human Rights Film Festivalu

Sedamnaesti Human Rights Film Festival traje do nedjelje 8. prosinca, a paralelno s glavnim filmskim programom koji broji 25 naslova i prikazuje se u kinu Tuškanac, odvija se i govorni dio programa s tribinama, okruglim stolovima i tematski pripadajućim projekcijama u Dokukinu KIC. Danas u Art-kinu Croatia počinje i riječki dio programa HRFF-a i traje do nedjelje 8. prosinca.

Drugi dio festivalskog tjedna, odnosno vikend, obilježit će projekcije nekih od najzapaženijih novih igranih i inovativnih filmova nagrađenih na cijenjenim međunarodnim festivalima: Vitalina Varela — novi maestralni i višestruko nagrađivani film velikog Pedra Coste nastavlja dokufikcijsku priču o redateljevoj muzi Vitalini, sredovječnoj udovici sa Zelenortskih otoka koja dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba i upoznaje se s njegovim tridesetogodišnjim pečalbarskim životom o kojem nije ništa znala (petak u 19h); Obojena ptica Václava Marhoula monumentalan je film snimljen po istoimenom kultnom romanu Jerzyja Kosińskog i donosi kontroverzan portret istočne Europe na izmaku Drugog svjetskog rata (nedjelja u 20h).

Prikazat će se i dva najistaknutija queer filma godine: Kraj Stoljeća Lucia Castra — neodoljiva romantična priča o ljubavnicima Javi i Ochou koje vrijeme i prostor iznova spaja i razdvaja (petak u 21:30h) te Portret djevojke koja izgara miljenice publike HRFF-a, redateljice Céline Sciamma koja je preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela ispisala povijest reprezentacije žena u slikarstvu i snimila jednu od najljepših i najstrastvenijih lezbijskih ljubavnih priča (subota u 19h).

U kategoriju “tihog festivalskog aduta” spada film belgijskog redatelja Basa Devosa, Ghost Tropic, elegantan i zaokružen minimalistički film na križanju socijalne drame i meditativne poeme o neobičnoj nokturalnoj šetnji skromne i samozatajne čistačice (21:30h).

HRFF vikend obilježit će i tri filma dokumentarnih teškaša: Sergej Loznica se predstavlja novim filmom Državni pogreb u kojem secira Staljinovu petodnevnu pogrebnu ceremoniju koja je predstavljala vrhunac njegovog kulta ličnosti, te pruža ironični komentar na grotesknu i zastrašujuću procesiju dekonstruirajući ritual kao temelj krvavog režima (petak u 17h), Kordiljeri snova Patricia Guzmána bavi se kompleksnom političkom povijesti Čilea i posvećen je Kordiljerima, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje (subota u 17h), i Heimat je prostor od vremena Thomasa Heisea – monumentalni  povijesni esej koji kroz prizmu autorove kompleksne genealogije nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti te je snažna politička gesta protiv rata i zaborava (nedjelja u 15h).

U subotu 7. prosinca u 19h u Dokukinu KIC prikazat će se dokumentarni film Gordana Bosanca nastao u produkciji Kuće ljudskih prava Zagreb O lijepa, o draga, o slatka slobodo o tome kako su radikalno desne udruge i političari početkom 2016. godine pokušali pretvoriti Republiku Hrvatsku u zemlju tzv. iliberalne, oboljele demokracije i o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjeli stati na kraj. Nakon projekcije, održat će se okrugli stol Mogu li građani srušiti iliberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske uz sudjelovanje aktivista/kinja iz obje zemlje.

Medijski partneri 17. Human Rights Film Festivala:
HINA, Dokumentarni.net, Kulturpunkt.hr, Novosti, Vox Feminae, Vizkultura, Radio Student, H-Alter, Libela.org, Mreža antifašistkinja Zagreba

06.12.2019. | NATRAG