Vijesti

Svijet po mjeri djevojčica

UTORAK 03.12. • 17:00 • Dokukino KIC

 

Platforma za reproduktivna prava u suradnji sa Zakladom Solidarna organizira tribinu pod nazivom “Svijet po mjeri djevojčica”. Tribina je inspirirana kampanjom Pravda za djevojčice, a govoriti će o promjenama i izazovima u borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama kojima svjedočimo u posljednje vrijeme. Naglasak će biti na promjeni društvene svijesti o seksualnom nasilju kao nečemu normalnom ili banalnom, te na društvenim, pravnim i ekonomskim uvjetima nužnima za sigurno odrastanje djevojčica širom svijeta.

S gošćama iz Italije, Španjolske i Srbije otvoriti ćemo ovu temu u regionalnom i europskom kontekstu analizirajući globalni trend suštinske promjene društvene svijesti prema denormalizaciji seksualnog nasilja kao i omasovljenja pokreta protiv seksualnog nasilja nad ženama kojeg odlikuje snažna transnacionalna solidarnost. Cilj ove javne tribine je detektirati faktore koji su doveli do omasovljenja pokreta protiv nasilja nad ženama te procijeniti njihove političke i društvene učinke.

Na tribini će govoriti:

Ana Campanile, Voce Donne, Pordenone

Julia Santos, Comision 8 M, Madrid

Tatjana Nikolić, Centar za devojčice, Niš

Paula Zore, Platforma za reproduktivna prava

 

Tribinu prati projekcija filma Dogodilo se ovdje (It Happened Here, r. Marjorie Schwartz Nielsen, 2014.)

Riječ je o snažnom novom dokumentarcu koji tematizira seksualno nasilje na kampusima kroz osobna svjedočanstva pet žrtava koje su svoja iskustva pretočile u stvarnu promjenu. U surovim i intimnim intervjuima, studentice opisuju kako su preživjele seksualno nasilje da bi se, kad su probale prijaviti zločin autoritetima, susrele s apatijom, nepovjerenjem, krivnjom i osvetom. Kada su pokušale dobiti pravdu, ignoriralo ih se, umanjivalo i posramljivalo, dok su njihovi nasilnici šetali kampusom nekažnjeno. Ali umjesto da se posramljeno sakriju, one su izabrale progovoriti i našle način da dovedu do institucionalnih promjena.

28.11.2019. | NATRAG