Govorni program

(R)šum ljudskih prava širom Covid+ Europe

Kino Kinoteka + online
06.12. | 11:00

 

Debatu zajednički organiziraju donatorski program Fonda za aktivno građanstvo u suradnji s partnerskim organizacijama civilnog društva i zakladama iz Poljske, Rumunjske i Slovenije. Namjera mu je aktivno angažirati zagovornike ljudskih prava iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Poljske i ostalih zemalja iz različitih dijelova Europe.

 

Debata je otvorena za sudionike diljem Europe, a cilj joj je razmjena iskustava o tome kako je kriza utjecala na stanje ljudskih prava, diskurs i aktere ljudskih prava u različitim zemljama. Istražuje i moguća rješenja za ublažavanje trenutne društvene polarizacije i nereda, pojačane naslijeđem nepovjerenja u institucije i dugotrajnim osjećajem neizvjesnosti koji utječe na svakoga od nas.

 

Ključna su pitanja kojima ćemo se baviti u raspravi:
 
– Kako kriza izazvana korona virusom zaražava državu i raspravu o ljudskim pravima?
– Kako se aktivisti za ljudska prava s utjecajem i iskustvom u raznim društvenim krizama nose s trenutnom krizom? Jesu li “tradicionalni” aktivisti za ljudska prava “zamrznuti” pred popularnim pokretima koji kooptiraju diskurs ljudskih prava, potaknuti desničarskim akterima i diskursima?
– Koje su društvene skupine najviše pogođene trenutnim stanjem društveno-ekonomske i zdravstvene krize?
– Što možemo očekivati ​​od vlada i kako ih smatrati odgovornima za zaštitu ljudskih prava u ovoj situaciji?
– Kako bismo trebali graditi mostove empatije prema tuđim strahovima? Je li ovo vrijeme za prelazak s ljudskih prava na poziciju izgradnje mira?
Debatu će voditi Ivana Dragičević, iskusna novinarka i urednica fokusirana na europska pitanja, migracije i pitanja socijalne nejednakosti.

 

Sudjeluju:
Sara Lalić, programska koordinatorica Centra za mirovne studije
Anna Fedas, koordinatorica programa i zagovornica ljudskih prava, Zaklada Batory, ACF Poljska
dr.sc. Claudiu Craciun, akademski, ekološki i građanski aktivist iz Rumunjske, predavač na Nacionalnoj školi političkih znanosti i javne uprave
prof. Žarko Puhovski, politički komentator i jedan od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora 1990-ih.

 

Debata će biti praćena simultanim prijevodom na engleski i hrvatski, ali će se prvenstveno održati na engleskom jeziku.