Govorni program

Akademija Saharov 2019.

PETAK 06.12. • 10:00 • Dokukino KIC

 

 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u sklopu Human Rights Film Festivala već sedmu godinu organizira promociju Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli u Zagrebu, unutar programa Akademija Saharov koja se ove godine održava 5. i 6. prosinca.

Prvog dana Akademije, sudionici će u Kinu Tuškanac imati priliku uživati u filmu Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld), jednom od tri ovogodišnja finalista za nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament. Drugi dan Akademije Saharov održat će se u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu od 10 sati, a posjetitelji će moći pogledati BBC-jev dokumentarni film te polusatni film organizacije China Change o ovogodišnjem dobitniku nagrade Saharov, Ilhamu Tohtiju. Program je namijenjen mladima i studentima Sveučilišta u Zagrebu te ostalim zainteresiranim građanima, a između projekcija, održat će se rasprave s novinarima koji dug niz godina prate dodjelu Nagrade Saharov.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Saharov za slobodu mišljenja, Ilham Tohti, priznati je ujgurski borac za ljudska prava, profesor ekonomije i zagovornik prava ujgurske manjine u Kini. Više od dva desetljeća radi na poticanju dijaloga i razumijevanja između Ujgura i drugih kineskih naroda. Zbog svog je aktivizma u rujnu 2014. nakon montiranog procesa osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Za njegovo djelovanje dodijeljene su mu PEN-ova Nagrada Barbare Goldsmith za slobodu pisanja (2014.), Nagrada Martin Ennals (2016.) i mirovna nagrada organizacije Liberal International (2017.), a 2019. nominiran je za Nobelovu nagradu za mir. Uz Tohtija, u finalu za ovogodišnju Nagradu Saharov bili su i borci za ljudska prava iz Brazila i studentice iz Kenije.

Europski parlament godišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja dodjeljuje od 1988. godine pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore. Svečana dodjela nagrade održat će se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u srijedu, 18. prosinca 2019. godine.

Prošlogodišnji dobitnik Nagrade Saharov za slobodu misli, ukrajinski filmski redatelj Oleg Sencov, donedavno je u Rusiji izdržavao 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za planiranje terorističkih napada na na Krim. Sencov je tijekom nezakonitog pripojenja Krima 2014. organizirao humanitarnu pomoć za blokirane ukrajinske vojnike kako bi ih se opskrbilo hranom i lijekovima te pomoglo u evakuaciji njihovih obitelji. Oslobođen je u rujnu ove godine nakon razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.