Uvodnik

 

Sjedinjene Države Levanta zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala fokusiran na suvremenu globalnu političku i društvenu krizu.

Iako može zazvučati drugačije, SDL nije prijedlog za uređenje Bliskog istoka po uzoru na SAD (ili EU), odnosno još jedan orijentalistički, imperijalistički pokušaj nametanja zapadnjačkog sustava – političkog, društvenog, kulturnog – regiji, već označitelj globalne promašenosti međunarodne, ali i unutrašnje politike velikih sila posljednjih stotinjak godina. Politike koja se u svojoj posljednjoj iteraciji vratila izvoru pa je tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod Donaldom Trumpom jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL).

Dominantna interpretacija suvremenog političkog trenutka svijet dijeli na “stabilna” i “problematična mjesta”, mjesta koja se jedna s drugim povezuju isključivo posljedicama dok se uzroci izmještaju na, nerijetko naknadno učitane, konstruirane ili potpuno izmišljene povijesne, kulturološke ili humanitarne razloge. Ona se obraća s pozornice “Međunarodne Zajednice”, kroz sound system Ujedinjenih naroda, NATO pakta, Europske unije, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda…

Sjedinjene Države Levanta ukazuju na nužnost drugačije interpretacije. One koja vidi ispod konteksta nametnutog medijsko-političkim i vojno-industrijskim kompleksom, koji prepoznaje da situacija u jeftinim motelskim sobama nedaleko Disneylanda u filmu Projekt Florida ima iste uzroke kao i situacija u mračnoj sobi koju opisuje Maan Abu Taleb u priči Nismo bili gladni. Intepretacija koja ne pokušava komformističkim ili infotainmentom i “post-činjeničnom” politikom skrojenim naočnjacima krivnju za “smetnje u sustavu” olako i bezrezervno prebacivati u tuđe dvorište. Interpretacije koja problem suvremenosti vidi kao problem moći i distribucije moći, problem manipulacije i pervertiranja demokratskog sustava, problem zloupotrebe prošlosti u cilju stvaranja “podobne” povijesti i posljedično sadašnjosti, i možda najznačajnije, problem medijske manipulacije u cilju ekstremiziranja socijalne stratifikacije i daljnjeg produbljivanja ekonomske, ali i političke nejednakosti.

Problem koji se različito manifestira u Jordanu ili Alabami, Malmöu ili Petrinji, ali koji je problem krize istog sustava. Jer Levant nije europsko (ili američko) “drugo”, jednako kao što to nisu kanadski sjever, postsocijalističke europske države, pa čak ni pacifički otoci. Levant je integralni dio mediteransko-euro-atlantskog sustava koji već godinama služi kao poligon u koji se učitavaju kulturne imaginacije i na kojem se proizvode “krize”. Ovo nije ekskluzivno problem Bliskog istoka, ali je definitivno problem Bliskom istoku.

“Bliskoistočna kriza” tako je tek interpretacijski veo koji pokušava sakriti globalni sustav kontrole moći i upravljanja materijalnim, kulturnim, ideološkim i političkim resursima što rezultira u nejednakoj i nepravednoj distribuciji bogatstva, ali i krizi parlamentarne liberalne demokracije te deprivaciji elementarnih ljudskih prava kojima svjedočimo od Levanta preko Europe do Amerikâ.

Sjedinjene Države Levanta predstavljaju i mlade i kanonske autore i autorice koji svojim književnim, filmskim, teorijskim i aktivističkim jezikom na originalan i autorski prepoznatljiv način konceptualiziraju “suvremenost” i Levanta i Amerike, ali i svega onoga između.

 

SDL