Vijesti

Vikend na HRFF-u: premijere novih filmova Ivana Salatića, Claudea Lanzmana i Claire Denis

Šesnaesti Human Rights Film Festival uspješno je otvoren u nedjelju, 2. prosinca najnovijim dokumentarnim filmom Gorana Devića Na vodi čiju je projekciju pozdravila puna dvorana Kina Europa, nastavio se dvostrukim performansom ruskog umjetničko-aktivističkog kolektiva Pussy Riot u rasprodanom kinu Tuškanac te dugoočekivanom premijerom najnovijeg filma cijenjenog dokumentariste Želimira Žilnika Najljepša zemlja na svijetu.

Izuzetno zanimljiv filmski program 16. Human Rights Film Festivala neke od aduta prikazuje u udarnim terminima u preostalim danima do završetka festivala, u nedjelju 9. prosinca. U petak, 7. prosinca u kinu Europa premijerno se prikazuje najnoviji film istaknutog mlađeg crnogorskog redatelja Ivana Salatića Ti imaš noć koji portretira nestanak zajednice malog crnogorskog grada Bijela nakon propasti lokalnog brodogradilišta u kojem su svi radili. Film je na upravo završenom Festivalu autorskog filma u Beogradu ovjenčan Grand Prixom i nagradom za najbolju kameru. Zagrebačka publika će po prvi put vidjeti izuzetno zabavan dokumentarac rumunjskog redatelja Corneliu Porumboiua Beskonačni nogomet o entuzijastičnom činovniku koji predlaže svoja nova i revolucionarna nogometna pravila.

Prikazat će se i najnoviji film cijenjene francuske redateljice Claire Denis Misija ‒ duboki svemir (subota, 20h, Kino Europa) s Robertom Pattinsonom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. Prvi autoričin film na engleskom jeziku je znanstvenofantastična drama o skupini astronauta koji misle da putuju ka crnoj rupi kako bi pronašli alternativni izvor energije, a ustvari su objekti seksualnog eksperimenta. Posljednji film ranije ove godine preminulog dokumentariste Claudea Lanzmanna Četiri sestre sastoji se od četiri vinjete koje govore o četiri različite žene, svjedokinje holokausta. Dobitnik nagrade Zlatni leopard za režiju na festivalu u Locarnu, film Prekasno da umreš mlad višestruko nagrađivane čileanske redateljice Dominge Sotomayor, portretira grupicu mladih u ljeto 1990. godine u Čileu koji u izoliranoj zajednici podno Anda grade novi svijet na krilima nove slobodu koja je uslijedila nakon nedavnog završetka diktature.

Štovatelji poetične, istočnjačke kinematografije imat će priliku pogledati nove filmove tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula (Plavo) te posljednje filmove kineskog redatelja i pjesnika Hu Boa Slon u sobi i Čovjek u bunaru. Slon u sobi je premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu uz odlične kritike, no autor je, nažalost, još prošle godine tik po završetku filma počinio samoubojstvo.

Popratni program zaključuju tribina o reproduktivnoj pravdi i okrugli stol o obiteljskim pravima LGBT osoba te razgovor i performans kojim obilježavamo 70. obljetnicu Opće deklaracije o ljudskim pravima. Tu je i Human Rights Party, sada već tradicionalno slavlje Dana ljudskih prava u sklopu Human Rights Film Festivala.

Ulaz na sva događanja je besplatan, dok je ulaznica za Human Righst Party donacija za fond HITNO&BITNO kojim se financiraju aktivističke inicijative, prosvjedi i performansi.

07.12.2018. | NATRAG