Vijesti

Srijeda na HRFF-u: portreti suvremenih migracija i zanimljivi filmski kolaži

Projekcije četvrtog dana festivala u Kinu Europa započinju u 18 sati hrvatskom premijerom najnovijeg filma Želimira Žilnika Najljepša zemlja na svijetu o migrantu koji za film uprizoruje vlastito vjenčanje. Kroz film pratimo rasplet njegova života, kao i života drugih migranata, ali i priču o novim i starim prijateljstvima, o osjećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih prijetnji i patrijarhalnih stega familije. Nakon projekcije slijedi i razgovor s autorom.

Program se nastavlja u 20 sati igranim filmom Yara Abbasa Fahdela – predstavnikom tzv. “slow cinema”– o ljepotama prvih ljubavi, ali i aktualnim temama emigracije stanovništva iz ruralnih podneblja. U 22 sata slijedi niz dokumentarno-eksperimentalnih filmova autorica specifičnog stila: Velika bizarnost Jodie Mack, Rukopis Eve Stefani i Mjesto odakle vam pišem pisma, debitantski film Nikoline Bogdanović nastao na Restartovoj Školi dokumentarnog filma.

U kinu Tuškanac se u 18 sati prikazuje dokumentara Khalika Allaha Crna mater o Jamajci i Jamajčanima, a u 20 sati najnoviji film cijenjenog tajvanskog autora Tsai Ming-lianga Tvoje lice kojeg je u potpunosti uglazbio veliki japanski skladatelj Ryuichi Sakamoto.

Popratni program u Dvorani Müller započinje u 16 sati projekcijom filma U slučaju rata i pratećim razgovorom Ako želiš mir, spremaj se za mir o trendovima  militarizacije društva rata. U 18 sati nastavlja se program Revije malih književnosti, na kojem čitaju i razgovaraju Habib Selmi Lamis Saidi. Program u Mülleru završava tribinom na temu Tvornice straha ‒ difamacija kao politička praksa, koja započinje u 20 sati.

Ulaz na sve programe je slobodan!

05.12.2018. | NATRAG