Vijesti

Migrantska kriza i film

Povodom Svjetskog dana migranata u utorak, 18. prosinca u riječkom Palachu Igor Marković razgovara  s redateljem Želimirom Žilnikom o migrantskoj krizi i filmu.

Podsjtimo, najnoviji film Želimira Žilnika Najljepša zemlja na svijetu prikazan je na netom završenom Human Rights Film Festivalu, a u njemu redatelj prati grupu mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne labirinte provjera, stjecanja statusa azilanta i odobrenja boravka. Gledamo njihove strepnje i međusobna ohrabrenja – dok savladavaju jezik, pokazuju vještine, bistrinu i znanje na prijemnim ispitima za škole i fakultete. Film je, također, priča o novim i starim prijateljstvima, o osjećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih prijetnji i patrijarhalnih stega familije.

O modusima, metodama, tehnikama, motiv(ac)i(ja)ma, produkcijskim specifičnostima i poteškoćama, a posebno radu sa samim migrantima i njihovom uključivanju u proces nastajanja filma Igor Marković razgovara s jednim od najznačajnijih autora jugoslavenskog crnog vala,  Želimirom Žilnikom.

11.12.2018. | NATRAG