Vijesti

Četvrtak na HRFF-u: Duhovi prošlosti i epska posveta filmskoj umjetnosti

Nakon Slike koja nedostaje i Egzila, dokumentarist Rithy Panh nastavlja svoje putovanje na kojem istražuje trajne posljedice kambodžanskog genocida – u Grobovima bez imena potragom za posljednjim počivalištima traži put do mira. Film gledamo u 18 sati u Kinu Europa.

Središnji termin u 20 sati rezerviran je za hrvatsku premijeru najnovije dokudrame redatelja Damira Čučića Ljetnikovac u kojoj Vojin, slijepi autor radijskih drama, poziva prijatelje u izvansezonski hotel kako bi snimio razgovore u kojima bilježi njihova traumatična djetinjstva. Dan u Europi zatvara najnoviji dokumentarni film Sergeja Loznice Dan pobjede o proslavi pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom sniman u berlinskom Treptower parku.

U kinu Tuškanac u 17 sati započinje višednevna projekcija četrnaest sati dugog filma argentinskog redatelja Mariana Llinása Cvijet – prilično živoj priči u šest dijelova u kojima glume četiri iste glumice, a prikazuje se zadnja četiri festivalska dana – svaki dan po 2 dijela. U 21 sat imamo izvanrednu priliku pogledati dva iznimna filma Marguerite Duras: dugometražni Nathalie Granger – kroniku dana u životu žene u kojoj glume Lucia Bosé i Jeanne Moreau i kratki eksperimentalni Negativne ruke.

Popratni program u dvorani Müller započinje u 16 sati okruglim stolom i raspravom Poduzetništvo i ljudska prava, u sklopu kojeg je postavljena i istoimena interaktivna izožba.  Program se nastavlja u 18 sati projekcijom filma Čistači i razgovor o internetskoj cenzuri pod nazivom Demokracija u doba Facebooka. Istovremeno se u Galeriji Nova u sklopu izložbe Želimir Žilnik – Građani iz sjene prikazuje program filmova “Odjeci Žilnika” po izboru kustosice Jelene Ostojić koja će dati kratki uvod.

Ulaz na sve programe i projekcije je slobodan.

06.12.2018. | NATRAG