Filmovi

Tko bi rekao – fantazije umreženog svijeta

Werner Herzog|SAD|2016|98′

PONEDJELJAK 05.12.|20:00|kino EUROPA

 

originalni naslov: Lo and Behold, Reveries of the Connected World

scenarij: Werner Herzog

fotografija: Peter Zeitlinger

montaža: Marco Capalbo

produkcija: Saville Productions, NETSCOUT

web: loandbehold-film

distribucija: RestartLabel

format: DCP

titlovi: hrvatski

nagrade i nominacije: posebno priznanje žirija, München Film Festival 2016.; službena selekcija Sundance Film Festival 2016.; službena selekcija Cleveland Film Festival 2016.; službena selekcija Jerusalem Film Festival 2016.; službena selekcija London Film Festival 2016.

Werner Herzog svojim nas je dokumentarcima vodio do najudaljenijih krajeva zemaljske kugle i otkrivao daleke i egzotične, gotovo nestvarne krajolike. Najnovijim filmom vodi nas u virtualni svijet interneta – svijet koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio nezamisliv i u znanstvenoj fantastici, da bi danas postao sveprožimajuća stvarnost.

U deset poglavlja film istražuje potencijale umreženog svijeta, od samih početaka interneta sve do predviđanja mogućih posljedica koje bi njegov daljnji razvoj mogao donijeti suvremenom globaliziranom svijetu. Herzog razgovara s internetskim pionirima i  entuzijastima, astronomima i robotičarima, ali i s ljudima koji su iskusili nuspojave virtualnog života, poput ovisnosti o internetu, bolesti zračenja i gubitka prava na privatnost. Sveto mjesto koje za znanstvenika predstavlja soba kalifornijskog sveučilišta gdje je 1969. započela digitalna revolucija, za majku poginule djevojke suočenu s tamnom stranom interneta predstavlja utjelovljenje samog Antikrista.

Dva suprotna pola jedne priče, i sve nijanse između njih, točku ujedinjenja imaju upravo u Herzogu. On je promatrač koji uočava ironiju i pronalazi poetski smisao u događajima koji su kreirali svijet u kojem živimo.  Film neraskidivo veže utopijske ciljeve s neželjenim ishodima i nesigurnom budućnošću. Što god da se u konačnici dogodi, Herzog poručuje da je sigurno samo jedno – civilizacija kakvu danas poznajemo nekoliko generacija nakon nas bit će neprepoznatljiva, nezamisliva i u našim najluđim snovima, ako uopće i dalje sanjamo.

*projekcija filma organizirana je u sklopu projekta Politički tehnotop Multimedijalnog instituta