Vijesti

8. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL : ŠTO JE JAVNOST?

Kino-princip: ono što nas intimno pokreće i potresa, saopćiti javno (Alexander Kluge)

Human rights film festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima, održava se od 6. do 11. prosinca 2010. u zagrebačkom kinu Europa, u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK“. Selekcija iz programa će istodobno biti prikazana i u riječkom Art-kinu Croatia, u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Tematski fokus ovogodišnjeg festivala saželi smo u jedno pitanje: Što je javnost? … upitnik koji kaže da je javnost stvar neprestanog zajedničkog pregovaranja i stvaranja, sporenja i dogovaranja, i da je javnost stoga kao pojam i praksa nužno otvorena jer bi neka zasvagda ustanovljena i definirana javnost bila loša kopija koja će isključivo služiti  interesima nekih, a ne svih.

U sklopu filmskog programa posebno najavljujemo retrospektivu njemačkog redatelja Alexandera Klugea, čiji je umjetnički i organizacijski angažman, najbolji primjer kako  umjetnička praksa i kritička intelektualnost mogu provocirati i propitivati postojeće oblike javnog, no jednako tako i stvarati nove javnosti. Kluge koji je istodobno važni filmaš, producent, književnik i zapaženi publicist, već pet desetljeća istražuje što znači javnost kao prostor u kojem se, i pomoću filma, razmjenju iskustva i osjećaji.

Iz glavnog programa možemo najaviti neke od najintrigantnijih naslova ovogodišnje  produkcije (uskoro više!)  a festival će se temama vezanima uz kršenje i promicanje ljudskih prava približiti i segmentom predavanja, diskusija  i predstavljanja knjiga.

Festival se kao i prošlim izdanjima realizira u suradnji sa partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija, a posebno ćemo obilježiti međunarodni Dan ljudskih prava koji pada na 10. prosinca.

01.11.2010. | NATRAG