Govorni program

Važnost suradnje u zaštiti ljudskih prava – razgovor institucije pučke pravobraniteljice s organizacijama civilnog društva

online
06.12. │11:00

 

U okviru Human Rights Film festivala pučka pravobraniteljica organizira razgovor s organizacijama civilnog društva o izazovima u zaštiti i promicanju ljudskih prava. Kroz svoj rad pučka pravobraniteljica prikuplja i analizira podatke o stanju zaštite prava i sloboda, kao i o slučajevima i pojavama diskriminacije o kojima izvještava Hrvatski sabor. Pri tome, u svom radu oslanja se na pritužbe građana, odgovore i izvješća državnih tijela, ali i izvješća organizacija civilnog društva (OCD-a).

 

Organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u promicanju i zaštiti demokracije i ljudskih prava, što su i pokazale svojim aktivnostima s korisnicima i uključivanjem u život lokalnih zajednica tijekom epidemije i nakon razornih potresa. Istovremeno, one su i branitelji ljudskih prava. Stoga, da bi mogli sudjelovati u različitim područjima javnog života, ključno je osigurati poticajno okruženje za njihovo djelovanje. Kroz ovaj razgovor želimo čuti više o tome koje su potrebe civilnih udruga, kakva su im iskustva u radu na terenu te kako možemo kroz zajedničku suradnju osigurati veću razinu zaštite ljudskih prava za najranjivije.