Filmovi

Njen socijalistički osmijeh

John Gianvito │ 2020 │ SAD │ 93’

originalni naslov: Her Socialist Smile • režija: John Gianvito • scenarij: John Gianvito • produkcija: Traveling Light, JustFilms nagrade i festivali: New York FF 2020, Indie Memphis FF 2020 žanr: dokumentarni

 

Jedan od najzanimljivijih autora američke nezavisne kinematografije, John Gianvito nastavlja svoje dugogodišnje filmsko istraživanje progresivnih društvenih pokreta i njihovih protagonista. U središtu njegovog najnovijeg dokumentarnog eseja je Helen Keller, slijepa i gluha američka književnica i aktivistkinja koja je život posvetila borbi za socijalističke ideale i prava manjina.

 

Počevši od 1913. godine kada je Keller održala svoj prvi javni govor, Gianvito slaže kolaž njenog života sastavljen od tekstova, impresionističkih slika prirode i naracije pjesnikinje Carolyn Forché. Rezultat je idiosinkratično djelo koje podsjeća da je neustrašivi aktivizam za radnička prava, pacifizam i žensko pravo glasa Helen Keller bio suštinski neodvojiv od njezine borbe za prava osoba s invaliditetom.

 

Film pogledajte klikom na link!

 

Trailer: