Dosjei

Želimir Žilnik: Građani iz sjene


Od početaka svog rada na živoj sceni amaterskog filma u Jugoslaviji šezdesetih godina Želimir Žilnik snimio je više od pedeset filmova. Rano je postao međunarodno priznat, osvojivši Zlatnog medvjeda za film Rani radovi kao najbolji film 1969. godine na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu. Tokom sedamdesetih godina njegovi filmovi nailaze na protivljenje političkog establišmenta, pa napušta Jugoslaviju i odlazi u Njemačku gdje je realizirao nekoliko nezavisnih filmova, uključujući i neke od najranijih filmova koji se bave temom gastarbajterа. Njemačku je napustio nakon što se i tamo susreo s protivljenjem političkog establišmenta. Po povratku u Jugoslaviju osamdesetih godina snima brojne TV i igrane filmove u kojima predstavlja početne simptome rastućih društvenih sukoba u zemlji, a devedesetih nastavlja sa snimanjem filmova koji se bave gorućim problemima post-socijalističke tranzicije.

Mnogi Žilnikovi filmovi svojim su temama i pristupima proročki nagovještavali događaje kao što su raspad Jugoslavije, prijelaz iz socijalizma u neoliberalni poredak, gaženje prava radnika, kao i širu društvenu eroziju koja je pokrenula nove procese migracija. Naziv izložbe Građani iz sjene odražava Žilnikov cjeloživotni interes za nevidljive, potlačene i nedovoljno ili pogrešno predstavljane građane, a kao koncept povezan je uz oblik političkog angažmana kroz “amatersku politiku” – maštovito i subverzivno nenormativno znanje i alternativne senzibilitete koji latentno postoje u društvu, a ponekad i vidljivo pomiču “svakodnevnu politiku”. Žilnikove filmove prožima hrabar amaterizam koncepta i metode, koje izložba razrađuje s interesom za potencijal građana iz sjene kao doprinos emancipatorskoj politici i angažiranoj umjetničkoj produkciji.

Izložba Građani iz sjene je u proljeće 2018. godine predstavljena u Edith-Russ-Haus für Medienkunst u Oldenburgu, Njemačka. Publikacija s novo naručenim esejima o radu Želimira Žilnika koju uređuju članice kustoskog kolektiva WHW bit će objavljena u izdanju Sternberg Pressa u proljeće 2019. godine.
Iscrpne informacije o radu Želimira Žilnika mogu se naći na stranici www.zilnikzelimir.net koja je nastala u sklopu projekta Za ideju – protiv stanja koji su od 2009. do 2011. organizirali kuda.org i Playground produkcija iz Novog Sada. Povodom izložbe WHW je pripremio nove opise filmova koji su proizašli iz dugotrajnih razgovora sa Želimirom Žilnikom te uključuju njegova sjećanja na proces nastajanja filmova i njihovu recepciju.

Uz izložbu su u suradnji s Human Rights Film Festivalom organizirani i prateći programi:

utorak, 04/12/2018.
18:00, program projekcija Stalni stanovnik
kustos Greg de Cuir, autori: Edgar Anstey & Arthur Elton, Kevin Jerome Everson, Gordon Matta-Clark, Želimir Žilnik

srijeda, 05/12/2018.
18:00 premijera novog filma Želimir Žilnika Najljepša zemlja na svijetu

četvrtak, 06/12/2018.
18:00, program projekcija Odjeci Žilnika
kustosica Jelena Ostojić, autori: Igor Bezinović, Ognjen Glavonić, Stefan Ivančić

četvrtak, 17/01/2019.
18:00, program projekcija kustosice Dubravke Sekulić

 

Izložba ostaje otvorena do 02/02/2019

 

Podrška: Foundation for Arts Initiatives, Federalna njemačka kulturna fondacija, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, HAVC