Govorni program

Prostitucija i trgovanje ženama: Iskustva Francuske, Hrvatske i Njemačke

 

PONEDJELJAK 03.12. • 15:00 • Kino Europa

 

Centar za žene žrtve rata – ROSA iz Zagreba i Ženska udruga „IZVOR“ iz Tenje u partnerstvu s veleposlanstvom Republike Francuske u Zagrebu, organiziraju okrugli stol na temu: „Prostitucija i trgovanje ženama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na društvo?“

Prostitucija je društveno pitanje o kojem su zemlje, čak i unutar Europe, implementirale različita pravna rješenja. Štoviše, nekoliko je europskih zemalja posljednjih godina značajno promijenilo svoj pristup prema prostituciji. Na primjer, Njemačka je odlučila legalizirati prostituciju u siječnju 2002. godine, dok je Francuska u travnju 2016. godine donijela zakon koji dekriminalizira osobe u prostituciji a kriminalizira kupce seksa. Nekoliko godina nakon provedbe ovih novih zakonskih okvira, koje se lekcije mogu izvući Francuska i Njemačka? Kako bi ta usporedna analiza mogla doprinijeti raspravi u Hrvatskoj?

Laurence Rossignol, francuska zastupnica u Parlamentu i bivša Ministrica za obitelj, djecu i ženska prava u 2016. godini, predstavit će glavne korake koji su doveli Francusku do usvajanja abolicionističkih zakona kao i zakonodavne popratne mjere za poticanje izlaska žena iz prostitucije.

Predstavnica francuske nevladine organizacije “The Mouvement du Nid” će govoriti o učincima provedbe mjera Zakona, kao što su programi podrške izlaska iz prostitucije.

Dr. Ingeborg Krauss, njemačka psihologinja, predstavit će aktualnu situaciju u Njemačkoj, 17 godina nakon provedbe zakona kojim je liberalizirana prostitucija, kao i posljedice na fizičko i psihološko zdravlje žena u prostituciji.

Predstavnice iz Hrvatske predstavit će situaciju u Hrvatskoj te glavne izazove s kojima se suočavamo u kontekstu sadašnjih zakonskih rješenja.

Cilj ovog događaja je naglasiti stvarnost položaja žena u prostituciji, isticanjem odnosa između prostitucije i trgovanja ženama, ali i posljedica na fizičko i psihičko zdravlje žena u prostituciji. U tu će svrhu nakon rasprave biti prikazan dokumentarni film Christiana P. Strackea Bordel Deutschland.

Hrvatska će uskoro biti u procesu izmjene zakona koji uređuje prostituciju. U tom kontekstu, ovaj okrugli stol ima za cilj poticanje javne rasprave oko važnih pitanja koja proizlaze iz prostitucije.

Centar za žene žrtve rata – ROSA i Ženska udruga Izvor su već dugi niz godina zalažu se za nekažnjavanje žena u prostituciji i kriminalizaciju kupaca. Njihov je glavni cilj podići svijest donositelja odluka i društva o posljedicama usvajanja određenog modela regulacije prostitucije.

U sklopu tribine bit će prikazan dokumentarni film Bordel Deutschlandposao s prostitucijom čija se zarada broji u milijardama eura.