Vijesti

Subota na HRFF-u: Od Floride, preko Urugvaja do Bugarske

Pretposljednji festivalski dan ponovno nudi iznimno bogat i zanimljiv filmski i popratni program. Filmske projekcije “otvara” u 18 sati Reaganov show (The Reagan Show), dokumentarac u režiji autora Sierre Pettengill i Pacha Veleza, koji je montiran isključivo od arhivskih snimaka vijesti i materijala iz Bijele kuće, s ciljem da na drugačiji način prezentira mandat predsjednika-glumca Ronalda Reagana.

 

U 20 sati bit će prikazan film Projekt Florida (The Florida Project), film koji kritičari već sada smatraju jednim od vrhunaca ovogodišnje produkcije – novi uradak višestruko nagrađivanog redatelja Seana Bakera o šestogodišnjoj djevojčici koja odrasta s buntovnom majkom u motelu na periferiji Orlanda u Floridi, obojenom u bojama obližnjeg zabavnog parka Disney World. Riječ je o zapaženom i šarmantnom ostvarenju koje progovara o američkim nižim slojevima, s fokusom na djetinjstvo i odrastanje.

 

Program u kinu Europa završava projekcijom u 22 sata, kada će biti prikazan novi film bugarskog redatelja Iliana Meteva (autor nagrađivanog dokumentarca Posljednja ambulantna kola Sofije), 3/4, koji je na ovogodišnjem festivalu u Locarnu osvojio Zlatnog leoparda u kategoriji Filmmakers of the Present. Film donosi priču o tročlanoj obitelji, dječaku Nikiju, djevojčici Mili te ocu Todoru, čiji prividno harmonični život u tročetvrtinskoj mjeri narušava nestanak dječaka. Iako igrani film, po prirodi zapravo podsjeća na dokumentarac, ponajviše zbog uvjerljivosti inscenacije svakodnevnih sukoba unutar okvira obitelji koja je raštimana kao bugarski zdravstveni sustav. Ili hrvatska Vlada.

U 18 sati u MM centru bit će prikazan film Ulični pejzaži [Dijalog] Heinza Emigholza, jednog od najvažnijih europskih filmskih eksperimentatora, koji je svojim filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu “autobiografiju moderne” snimajući modernističku arhitekturu. Ove je godine na Berlinaleu Emigholz predstavio četiri nova rada serije Ulični pejzaži oživljavajući svoju seriju Fotografija i dalje fascinantnim novim poglavljem. Ovaj se film temelji na petodnevnom analitičkom maratonu u koji se Heinz Emigholz upušta s psihoanalitičarem Zoharom Rubinsteinom.

Nakon toga, u 20.30 sati bit će prikazan igrani film U povjerenju francuskog redatelja Cédrica Venaila; igra fikcije između onoga što se vidi i što jeste (u sadašnjosti i u priči o prošlosti) i onoga što bi/je moglo biti, onoga što imaginacija (producentova, promatračeva – i na kraju krajeva, gledatelja filma) izvlači, varira, permutira, procjenjuje, odbacuje i prihvaća – svatko je pozvan i slobodan napraviti svoj “film”.

Govorni program u dvorani Müller kina Europa nastavlja se od 10 sati nastavkom međunarodne konferencije o tzv. neliberalnim demokracijama u Europi koja će završiti u 17.15 sati projekcijom dokumentarca Moja godina u Kekistanu Patrika Hermanssona koji je kao student iz Londona proveo 13 mjeseci inflitrirajući se u sam vrh tzv. „alt-right“ pokreta kao Erik, razočarani Šveđanin koji je došao u London inspiriran Brexitom, bježeći od liberalne pristranosti švedskih sveučilišta. „Alt-right“ pokret dobio je na vidljivosti nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, a naročito nakon događaja u Charlottesvilleu. Patrik je javno, ali i tajno snimao osobe koji žele deportirati Židove i Muslimane, koji pričaju o ubijanju „lijevih“ protivnika te se nalazio s osobama koje se hvale direktnim vezama s Trumpovom administracijom. Provodio je vrijeme na „alt-right“ privatnim okupljanjima te razgovarao u privatnoj atmosferi s prominentnim osobama pokreta.

U 18 sati, u sklopu festivalske teme Sjedinjene Države Levanta, održat će se predavanje Fawwaza Traboulsija na temu Globalni rat protiv terorizma i ljudska prava, a u 20 sati forum Otpor nasilju – koncepti i prakse u organizaciji Documente i Udruženja ReEX u okviru kojeg će se raspravljati o različitim konceptima i praksama otpora te o današnjim mogućnostima otpora u okvirima postojećeg jačanja društvene hegemonije kroz retrogradnu ideološku dominaciju vladajućih političkih i kulturnih elita.

Na samom kraju festivala, u 22 sata u Vinylu SOLIDARNA i HRFF  organiziraju stand-up & party Doček Dana ljudskih prava – sumračnoj zbilji usprkos, uoči 70. godišnjice Opće deklaracije o pravima čovjeka, dokumenta čiji je nastanak danas uistinu teško zamisliti u političkom mainstreamu.

 

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

 

09.12.2017. | NATRAG