Vijesti

Srijeda na HRFF-u

Današnji filmski program Human Rights Film Festivala započinje u 18 sati u kinu Europa projekcijom filma Ljubavnici i despot redateljskog dvojca Rossa Adama i Roberta Cannana. Riječ je o istinitoj priči o osmogodišnjem zatočeništvu popularne južnokorejske glumice Choi Eun-hee i njezinog bivšeg supruga, redatelja Shin Sang-oka u Sjevernoj Koreji krajem 70-ih godina. Pod budnim okom diktatora i velikog filmofila Kim Jong-ila Choi i Shin bili su prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije te su tijekom dvije i pol godine realizirali ukupno 17 dugometražnih filmova.
Film je prikazan u službenoj selekciji Sundance Film Festivala.

U 20 sati u kinu Europa bit će prikazan film Bez naslova (Untitled)  riječ je o filmu jednog od najznačajnijih austrijskih dokumentarista Michaela Glawoggera, koji je krajem 2013. započeo  snimanje novog, eksperimentalnog dokumentarnog projekta. Nakon četiri mjeseca i 19 dana, Glawogger je naglo preminuo u Liberiji od posljedica malarije. Bez naslova je film koji je dovršila montažerka Monika Willi, dugogodišnja Glawoggerova suradnica, na temelju snimljenih materijala i zapisa iz redateljeva dnevnika. Slučajno otkrivanje je koncept i jedino pravilo koje se primjenuje u kreiranju i montaži ovog rada, baš kao što je bilo i tijekom snimanja.

U 22 sata u kinu Europa na rasporedu je Dawson City – zamrznuto vrijeme, priča o istoimenom gradiću udaljenom tristotinjak kilometara od Arktičkog kruga, koji je krajem 19. stoljeća postao središte američke zlatne groznice. Priča o gradu na dalekom sjeveru početak je arheološke potrage redatelja Billa Morrisona za blagom pronađenim na istom mjestu desetljećima kasnije. Pod dawsonskom zemljom godinama su ležale role s petstotinjak rijetkih nijemih filmova, koje su zahvaljujući nekonvencionalnom “skladištenju” sačuvane od gotovo sigurnog uništenja. Ovaj je dokumentarac ovjenčan nagradom Critics Choice Documentary Awards za najinovativniji dokumentarni film 2016. te je nominiran za nagradu Horizons na filmskom festivalu u Veneciji.

U 18 sati u MM centru Studentskog centra prikazat ćemo dio retrospektive argentinskog redatelja Jonathana Perela koja kroz program pod nazivom Predjeli sjećanja 1 i 2 uključuje pet njegovih naslova: Murali, Vode zaborava, 17 spomenika, Tabula Rasa i El predio.

Popratni program započinje u 16 sati u dvorani Müller kina Europa. Riječ je o Human Rights Pitching Forumu, novom formatu za umrežavanje aktivista/ica za zaštitu ljudskih prava, studenata filmske umjetnosti, iskusnih filmskih amatera i profesionalaca, kao i studenata dizajna i etabliranih dizajnera, a u organizaciji Zaklada SOLIDARNA i socijalno poduzeće BRODOTO. Uz prethodnu pripremu u suradnji s producenticom Dijanom Mlađenović, aktivisti/ce će se okušati u pitchingu svojih ideja i planova javnih kampanji (dobrotvornih, zagovaračkih, obrazovnih) pred filmašima i filmašicama te dizajnerima i dizajnericama, u potrazi za suradnicima za oblikovanje inovativnih namjenskih medijskih sadržaja s autorskim otiskom.

U 18 sati pak održat će se čitanje i razgovor u sklopu programa Sjedinjene Države Levanta koji ove godine održavamo u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti i to kroz projekcije filmova, ali gostovanja niza autora i autorica suvremene bliskoistočne književnosti. Danas će na festivalu svoje radove predstaviti Mann Abu Taleb, pisac i urednik iz Jordana s trenutnom adresom u Londonu, palestinska autorica Adania Shibli te Asmaa Azaizeh, pjesnikinja i novinarka iz Haife.

Govorni program se nastavlja u 20 sati i to uz tribinu pod nazivom Vjernički aktivizam u Hrvatskoj danas. Što znači biti vjernik/ca u građanskom društvu i što znači biti građanin/ka u svojoj vjerskoj zajednici? Koja su područja društvenog djelovanja i tko su akteri vjerničkog aktivizma? U dobroj vjeri razgovara s akterima vjerničkog aktivizma o društvenom angažmanu vjernika i vjernica kakav bi bio u skladu s naukom Crkve i s temeljnim vrednotama ustavnog poretka RH. Nakon razgovora bit će prikazan Bez poreza na dobrotu, film o inicijativi koja je spojila vrlo različite aktere, ljude različitih uvjerenja i stavova, a u zajedničkom postizanju oslobađanja donirane hrane PDV-a.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

 

06.12.2017. | NATRAG