Vijesti

Četvrtak na HRFF-u: dvije svjetske premijere, iznimno bogat filmski i govorni program

Četvrtak na Human Rights Film Festivalu donosi jako bogat program, iz kojeg izdvajamo svjetske premijere dvaju domaćih naslova: eksperimentalni dokumentarac Vremenske bombe Gorana Sergeja Pristaša/BADco. (20 sati MM centar) i kratkometražni dokumentarac Dobri domaćini Andreja Korovljeva (20 sati dvorana Müller).

Današnji filmski program Human Rights Film Festivala započinje u 18 sati u kinu Europa projekcijom filma Bez zaklona (Nowhere to Hide), norveško-švedskog dokumentarca u režiji Zaradashta Ahmeda, koji je među brojnim priznanjima, osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu IDFA 2016. godine. Film prati medicinskog brata u bolnici u Jawali, dijelu u centralnom Iraku nazvanom ‘trokut smrti’, koji je tamo radio u periodu otkada je američka vojska napustila zemlju (2011.) do dolaska ISIS-a 2014.

U 20 sati na programu su Štakori s plaže (Beach Rats), američki igrani film Elize Hittman, u čijem je središtu tinejdžer koji provodi dane eksperimentirajući s drogama i komunicirajući sa starijim muškarcima preko interneta, sve s ciljem da pobjegne iz svojeg doma u Brooklynu. Redateljica Hittman nagrađena je za režiju na festivalu u Sundanceu, dok je film osvojio i nagradu za najbolji igrani film na festivalu u Hamburgu kao i nagradu žirija na nezavisnom filmskom festivalu u Bostonu.

 

Filmski program u kinu Europa završava projekcijama u 22 sata: Rečenice iz fantazije naziv je eksperimentalnog filma banjalučkog redatelja Dane Komljena, u čijem su središtu muškarac i žena koji igraju igru riječi. Koristeći naslov, ali i ideje iz eksperimentalnog teksta Phantasiesätze Waltera Benjamina, ovaj enigmatski film promišlja na glas smrt i „uskrsnuće“ černobilskog krajobraza. Film je na festivalu u Locarnu ovjenčan nagradom Mantarraya. Nakon toga slijedi eksperimentalno-dokumentarni film El mar la mar autora J.P. Sniadeckija i Joshue Bonnettae koji na iznimno poetičan način pristupaju gorućoj političkoj temi. 16-milimetarskom vrpcom kreću u filmsko istraživanje tragova u pustinji Sonar, preko koje meksički imigranti pokušavaju prijeći u SAD. Stavljajući u fokus krajolik, autori donose niz vizualnih sugestija koje se pokazuju kao pažljivo odabran materijal kojim forenzički seciraju sliku današnje stvarnosti. El mar la mar je osvojio Caligari nagradu i nagradu ekumenskog žirija na ovogodišnjem festivalu u Berlinu.

 

Program u MM centru Studentskog centra počinje u 18 sati uz drugi dio filmova iz serije Predjeli sjećanja argentinskog redatelja Jonathana Perela, Tabula Rasa i El predio. U 20 sati pak slijedi svjetska premijera eksperimentalnog dokumentarca Vremenske bombe Gorana Sergeja Pristaša/BADco. Riječ je o trodijelnom filmu, snimanom na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi. BADco. je s nekoliko pozvanih umjetnika (Slaven Tolj, Nataša Antulov, Platforma 9.81 itd.) naselio te prostore tijekom 24 sata i u njemu izvodio i snimao elemente svojih predstava, organizirao projekcije filmova, diskusije i rad s filmskim statistima, specifičnim filmskim radništvom u vremenskoj strukturi osam sati rada, osam sati nadogradnje, osam sati odmora. Prva lokacija na kojoj se snimalo je riječka tvornica Benčić koja bi uskoro trebala postati novim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti. Druga lokacija je zagrebački Centar za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon – Jedinstvo” koji je također bivša tvornica, a danas mjesto na kojem se razvija budući socio-kulturni centar. Treća lokacija je nikad dovršeni Dom mladih u Splitu.

Govorni program započeo je u 9 sati u dvorani Müller predstavljanjem nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu mišljenja u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Spomenuta nagrada se od 1988. godine dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore. Ove godine laureat je Demokratska oporba u Venezueli, a svečana dodjela nagrade održat će se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 13. prosinca 2017. godine u Strasbourgu.

U 16 sati u dvorani Müller održat će se okrugli stol pod nazivom What the F? Filantropija u službi zaštite ljudskih prava – inovacije i izazovi, čija je namjera predstaviti široj javnosti način djelovanja i inovacije u radu više zaklada koje djeluju na razini lokalnih zajednica, a svoju podršku usmjeravaju na osnaživanje marginaliziranih skupina i unaprjeđenje praktične zaštite ljudskih prava i kvalitete života te smanjenje društvenih nejednakosti. Razgovarat će se o izazovima filantropije u kontekstu siromašnih društava i zajednica s mnoštvom sistemskih problema kršenja ljudskih prava, ograničenim donatorskim kapacitetima privatnog sektora, vrlo bazičnim institucionalnim okvirom za razvoj filantropije te još uvijek raširenim poimanjem ljudskih prava kao teme koja se prvenstveno tiče države i specijaliziranih institucija i aktivista, a ne poslovnog sektora, građana pojedinaca i društva u cjelini.

U 18 sati u dvorani Müller slijedi tribina Migrantske organizacije i njihovo iskustvo u državama članicama EU na kojoj će se predstaviti inicijative i organizacije koje su pokrenule, vode ili u njima aktivnu ulogu imaju izbjeglice – Refugees Welcome Stockholm, Ung i Sverige, United Glasgow, Welcome United, Okus doma… Neke od njih vezane su za identitet i prava izbjeglica, neke se bave širim temama unapređenja društva čiji smo svi članovi. Izlagači i izlagačice su različitog porijekla i trenutno žive u različitim državama, s različitim kontekstima i uvjetima rada. Kroz primjere svojih aktivističkih inicijativa i angažmana s naglaskom na kontekste iz kojih su proizašli i na koje odgovaraju, tribina će potaknuti raspravu o uspjesima, učincima i važnosti aktivističkih praksi marginaliziranih. Spektar tema kojima se izlagači i izlagačice bave – ženska prava, nogomet, hrana, deportacije, uvjeti života – kao i taktika, zaista je različit što će omogućiti slojevit uvid u trenutnu situaciju izbjegličkih inicijativa u Škotskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Hrvatskoj.

U 20 sati u dvorani Müller kina Europa održat će se još jedna svjetska premijera, ovaj puta filma Dobri domaćini; riječ je o kratkometražnom dokumentarcu Andreja Korovljeva, a prati istoimenu kampanju koju su krajem 2016. pokrenuli Zaklada SOLIDARNA, band Kries, inicijative Are You Syrious i Dobrodošli i Koalicija Solidarnost Split pozivajući građane i građanke da podrže mlade kreativce bez doma kako bi mogli ostvariti svoj puni potencijal i razvijati talente kojima obogaćuju našu kulturu. Svojim donacijama 283 građana – dobra domaćina – podržali su kampanju i osigurali gitare, pojačala, klavijature i djembe, platna, kistove i boje, fotoaparate i objektive za 12 kreativaca i kreativki iz prihvatnog centra Porin i SOS Dječjeg sela Ladimirevci te omogućili održavanje niza kreativnih radionica. Korovljev tako prati aktivnosti Dobrih Domaćina na Tabor Film Festivalu 2017 i kreativnom kampu za djecu u Kaštel Kambelovcu. Pored projekcije filma, održat će se i razgovor s protagonistima i korisnicima kampanje.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

07.12.2017. | NATRAG