Govorni program

U dobroj vjeri

Vjernički aktivizam u Hrvatskoj danas

06.12. | 20:00 | kino EUROPA, dvorana Müller

 

 

Što znači biti vjernik/ca u građanskom društvu i što znači biti građanin/ka u svojoj vjerskoj zajednici? Koja su područja društvenog djelovanja i tko su akteri vjerničkog aktivizma? U dobroj vjeri razgovara s akterima vjerničkog aktivizma o društvenom angažmanu vjernika i vjernica kakav bi bio u skladu s naukom Crkve i s temeljnim vrednotama ustavnog poretka RH.

U prvom dijelu tribine ponudit će se teorijski okvir razumijevanja angažmana vjernika i vjernica u odnosu na poziciju države i vjerskih zajednica, te teološki okvir za razumijevanje društvenog angažmana katolika i katolkinja kakav bi pratio poruke i smjernice Drugog vatikanskog sabora

Nakon toga bavit će se pitanjem vjerničkog aktivizma u Hrvatskoj danas i poslušali što o tome imaju reći akteri koji promiču dobre prakse vjerničkog aktivizma temeljene na djelovanju za opće dobro, u skladu s temeljnim vrednotama ustavnog poretka RH.

Nakon razgovora bit će prikazan Bez poreza na dobrotu, film o inicijativi koja je spojila vrlo različite aktere, ljude različitih uvjerenja i stavova, a u zajedničkom postizanju oslobađanja donirane hrane PDV-a.