Filmovi

Štakori s plaže

Eliza Hittman • SAD  2017 • 98′
ČETVRTAK 07.12. • 20:00 • Kino Europa

Frankie je tinejdžer koji dane provodi gluvareći i drogirajući se s prijateljima na plažama Brooklyna. Obitelj mu se urušava jer otac umire od roka, čeka se neumitna smrt i tugovanje je već započelo. U početku on ne zna da zna odgovor na pitanje u pogledu svoje seksualnosti. Zakočen je jer jednostavno nema nikoga kome bi, uključujući samog sebe, mogao verbalizirati što osjeća i za čim žudi. Žudnju skriva, ali je ne može sputati, stoga se, nakon ugovaranja susreta na internetu, počne nalaziti sa sredovječnim muškarcima. U isto vrijeme započinje i vezu s djevojkom Simone koja povremeno uspije izvući par riječi od njega. Postaje sve teže voditi dva života. Igra skrivača ne može trajati zauvijek.

Štakori s plaže film su koji počiva vizualnom kontrastu. Kamera prelazi preko ljudi izloženih na plažama, zadržava se na površini tijela koja se daju pogledima, dok je ono unutrašnje, psiha protagonista, skrivena, napeta i krajnje zgrčena, posebno u trenucima intimnosti. Riječ je o atmosferičnoj drami u kojoj se odvija tjeskoba, napeto iščekivanje događaja, vatrometa na noćnom nebu koji će baciti svjetlo na ono što se skriva u tami.

 

originalni naslov: Beach Rats režija: Eliza Hittman scenarij: Eliza Hittmanuloge: Harris Dickinson, Madeline Weinstein, Kate Hodge fotografija: Hélène Louvart montaža: Scott Cummings, Joe Murphyprodukcija: Cinereach, Animal Kingdom, Secret Engineweb •  format: DCP • titlovi: hrvatski • nagrade i nominacije: nominacija za Zlatnog leoparda, Locarno Film Festival 2017.; nagrada za režiju, Sundance Film Festival 2017.; službena selekcija CPH PIX 2017.; službena selekcija London Film Festival 2017.; službena selekcija Busan Film Festival 2017.; službena selekcija Vienna Film Festival 2017.; žanr: igrani