Dosjei

Sjedinjene Države Levanta

Sjedinjene Države Levanta zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala fokusiran na suvremenu globalnu političku i društvenu krizu.

 

Uvodnik

Iako može zazvučati drugačije, SDL nije prijedlog za uređenje Bliskog istoka po uzoru na SAD (ili EU), odnosno još jedan orijentalistički, imperijalistički pokušaj nametanja zapadnjačkog sustava – političkog, društvenog, kulturnog – regiji već označitelj globalne promašenosti međunarodne, ali i unutrašnje politike velikih sila posljednjih stotinjak godina. Politike koja se u svojoj posljednjoj iteraciji vratila izvoru pa je tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod Donaldom Trumpom jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

OPŠIRNIJE

 

FAWWAZ TRABOULSI:

Nema slobode bez jednakosti

Trenutno svjedočimo (i zapravo sudjelujemo) u punokrvnim revolucijama, a ne tek u nekim prolaznim narodnim pokretima. Dokaz za to nije samo red veličine sila koje su okupljene da bi revoluciju podržale ni hrabrost i žrtve koje su podnijeli pobunjenici dok su, iznalazeći uvijek nove strategije otpora, svladavali zapreke u vidu straha u paralize. Ima tu još nešto: ovi ustanci podarili su nam tako dobre i precizne slogane zbog čega ih se preuzima i izvikuje od Mediterana do Zaljeva.

OPŠIRNIJE

 

REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI 2017: LEVANT

Predgovor

Znamo da književnost ne možemo odvojiti od povijesti, da su prakse pisanja, kao i čitanja i prevođenja, inherentno historijske. No u kontekstu književnih tekstova koji putuju, kad prevoditeljske odluke o tome koga prevesti, kad i zašto često polaze od povijesnih trenutaka određenih ratovima, okupacijom i revolucijama, pitanje estetskog se ne smije previdjeti.

OPŠIRNIJE

 

Khaled KHALIFA

Potraga za trgom oslobođenja

Kratka priča Khaleda Khalife, sirijskog romanopisca, scenarista i pjesnika rođenog u Alepu. Napisao je scenarije za nekoliko nagrađivanih televizijskih drama, dokumentaraca, kratkih filmova i igrani film The Shrine Door.

OPŠIRNIJE

 

AUTORICE I AUTORI

Na Reviji malih književnosti: Levant

OPŠIRNIJE

 

PROGRAM

OPŠIRNIJE