Filmovi

Pacijentica

Jorge Caballero Ramos • Kolumbija • 2015 • 70′
UTORAK 05.12. • 20:00 • Kino Europa, dvorana Müller 

 

Nakon što je proučavao početke života u svojem debitantskom filmu Birth: Maternity Journal (2011.), kolumbijski dokumentarist Jorge Caballero okrenuo se u Pacijentici drugom kraju svačijeg puta – bolesti i smrću. Pacijentica prati sredovječnu ženu koja danonoćno skrbi o svojoj 23-godišnjoj kćeri Leidy, oboljeloj od raka, strpljivo se probijajući se kroz birokratski labirint kolumbijskog zdravstvenog sustava, u dnevnim interakcijama sa susretljivim no daleko preopterećenim zdravstvenim radnicima.

Rječnici definiraju “pacijenta” kao “osobu koja prima ili medicinski tretman”. Jorge Caballero koristi “pacijenta” kao naslov svog dokumentarnog filma, iako nikada ne vidimo pacijenta, Leidy. Fokus priče je Nubia, Leidyova dugotrajna i “pacijentna” majka. Nubija je stalno sa svojom kćeri, gurajući joj bolnički krevet oko kemoterapijskih sjednica, i za neprekidne rendgenske snimke. Kada liječnici izjavljuju da je rak u svom najagresivnijem i terminalnom stadiju, Nubia odluči preuzeti kćer kući. Međutim, prvo treba odgovarajuću opskrbu lijekovima za ublažavanje boli. Osiguravanje ovih ključnih lijekova za Leidyjevu udobnost i dostojanstvo je neprestana potraga između nekoliko bolničkih odjela za službeno odobrenje. Pronalaženje hitne pomoći da ih odvedu kući još je jedna drhtvena vježba u beskrajnoj birokraciji. Nubijina iscrpljujuća dnevna rutina prekida se samo kratkim trenucima praćenja Kolumbijskog top-modela na televiziji.

Kao izrazito nesentimentalan i ekonomičan pogled na ekstremnu situaciju, Pacijentica je udžbenički primjer toga kako se užasno teška i osjetljiva situacija može i mora rješavati, ali i tiho priznanje i slavljenje ljudske otpornosti u svjetlu najteže životne situacije: bolesti vlastitog djeteta.

Film se prikazuje u suradnji sa zakladom Solidarna u sklopu programa Pristup zdravlju – pravo ili milost?

originalni naslov: Pacienterežija: Jorge Caballero Ramos scenarij: Carol Ann Figueroa Ruedafotografija: Lukas Jaramillo montaža: Jorge Caballero, Ivan Guarnizoprodukcija: Gusanofilmsweb •  format: DCP • titlovi: hrvatski, engleski • nagrade i nominacije: službena selekcija IDFA 2015.; službena selekcija London Film Festival 2016. žanr: dokumentarni