Govorni program

Doček Dana ljudskih prava

09.12. | 22:00 | Vinyl

Na samom kraju festivala SOLIDARNA i HRFF za vas u Vinylu organiziraju stand-up & party “Doček Dana ljudskih prava” – sumračnoj zbilji usprkos, uoči 70. godišnjice Opće deklaracije o pravima čovjeka, dokumenta čiji je nastanak danas uistinu teško zamisliti u političkom mainstreamu.

 

SOLIDARNA – prva domaća zaklada za ljudska prava i solidarnost upravo se na prošlogodišnjem HRRF-u po prvi put predstavila javnosti gdje je i lansirala dobrotvornu kampanju „Dobri domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma“ u partnerstvu s bendom Kries, Centrom za mirovne studije i Are You Syrious te u Zagrebu i Rijeci organizirala tematski filmsko-razgovorni blok o ulozi poslovnog sektora u zaštiti ljudskih prava.

Ove godine, posjetiteljima HRRF-a SOLIDARNA donosi niz prilika za angažiranu raspravu i promišljanje aktualnih izazova zaštite ljudskih prava u domaćem i širem međunarodnom kontekstu gdje se ljudska prava sve žešće relativiziraju i sistemski degradiraju. Pitanja koja će SOLIDARNA otvarati na HRRF-u odnose se na pristup zdravlju kao ljudsko pravo ili milost, kreativnost kao prostor međukulturalnog povezivanja i uključivanja, moć medijskog aktivizma u raskrinkavanju neonacizma i mobilizaciji građana kao i na filantropiju kao uporište opstanka i inovativnosti ljudskopravaškog aktivizma.

Dvije godine SOLIDARNA

Zajedničkim snagama, u protekle dvije godine od osnutka, bez ikakvih inicijalnih sredstava za donacije, zaklada SOLIDARNA pokrenula je tri tematske donatorske akcije kojima se pridružilo blizu 1000 građana – kroz kampanju Radim mlijeko Zaklada je podržala opstanak male zadružne mljekare u Požegi; kampanja Drugotna na sav glas! prošarala je Hrvatsku majicama prkosa i ponosa protiv mizoginije, a sredstvima od prodaje majica podržan je osmomartovski Noćni marš za reproduktivna i seksualna prava u Zagrebu te još 15 ženskih inicijativa širom Hrvatske; kroz kampanju Dobri domaćini – podržimo mlade kreativce bez doma pomogli su da instrumenti, umjetnička oprema i kreativni programi stignu do djece i mladih izbjeglica, beskućnika i mladih bez roditeljske skrbi koji svojim snovima i talentima obogaćuju sve nas. Početni vjetar u leđa programu Kultura u zajednici dala je Atlantic Grupa, dok je Posudionica aktivističke opreme pokrenuta benefitom u Zelenoj akciji. Prikupljena oprema dosad je poslužila inicijativama Za Savicu, za Slobodu Trećima, Pokret otoka i još mnogim drugim ad hoc akcijama. U lipnju je pokrenuta i peticija Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život, s ciljem da pokaže da je pristup liječenju sistemsko, a ne humanitarno pitanje. Da solidarnim glasovima i potpisima zabrinutih građana podržimo roditelje bolesne djece i njihove udruge kako bismo svi zajedno postavili zdravlje kao proračunski prioritet.

Svojim prvim akcijama pokazali su da je SOLIDARNA zaklada nastala u zajednici i djeluje za zajednicu – čiji je cilj autonomija, inovativnost i održivost aktivizma za ljudska prava širom Hrvatske.

Vaša donacija budi naše trajne programe podrške:

Hitno&Bitno – fond za ad hoc akcije u odnosu na aktualna zbivanja i probleme

Kultura u zajednici – fond za kulturnu produkciju vezanu uz teme ljudskih prava

Inkubator – fond za lokalne i eksperimentalne inicijative zaštite ljudskih prva

Perpetuum – fond za podršku dugoročnim programima zaštite ljudskih prava

SOLIDARKA – fond solidarnosti sa žrtvama kršenja ljudskih prava, aktivistima, zviždačima, umjetnicima, znanstvenicima, novinarima koji rade na promociji i zaštiti ljudskih prava

Uplatite vašu donaciju na račun Zaklade SOLIDARNA pri HPB-u –IBAN HR7323900011100948072