Vijesti

Subota na HRFF-u: Pablo Larrain, Wang Bing, Sergej Loznica, Kelly Reichardt…

Subota na 14. Human Rights Film Festivalu započinje u 15 sati u kinu Europa kada će biti prikazan dokumentarac Ta’ang Wanga Binga, najznačajnijeg živućeg kineskog dokumentarista. Ta’ang problematiku izbjeglica izmiče eurocentrično medijski fokusiranom okviru i problem izbjeglištva donosi iz drugačije perspektive, prikazujući posljedice eskalacije građanskog rata u planinskim graničnim regijama Mijanmara i Kine koje su tamošnji stanovnici morali proći. Njegovo majstorstvo vizualnim jukstapozicijama pridružuje intrigantno kadriranje i osvjetljenje: koristeći se samo prirodnim svjetlom izvlači čvrste konture lica izbjeglica izbrazdanih umorom.

U 16 sati u dvorani Müller na rasporedu je dokumentarac Jaffa, paklena naranča koji će biti prikazan uz prisustvo autora, izraelsko-francuskog dokumentarista Eyala Sivana. Sivan je autor niza antologijskih dokumentarnih filmova, a pored toga objavljuje, drži predavanja i organizira događaje o izraelsko-palestinskom konfliktu, dokumentarističkom filmskom stvaralaštvu i etici, političkim zločinima i reprezentaciji, političkom korištenju sjećanja, genocidu i reprezentaciji počinitelja, itd. U 18 sati, na istom mjesto, zbog velikog interesa publike, još jednom prikazujemo i drugi film ovogodišnjeg gosta Human Rights Film Festivala, Izkor, a autor će na obje projekcije biti dostupan za disksusiju s gledateljima.

u 18 sati u kinu Europa bit će prikazan Austerlitz, najnoviji film ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice – riječ je o filmskom eseju o genocidnom turizmu, portretu masovnih turista koji posjećuju bivše nacističke koncentracione logore kao i studija o povezanosti (i sukobu) suvremene kulture i svetosti tih lokacija. Loznicin film nije samo osvrt na medijatizaciju i spektakulizaciju holokausta, nego i na nepremostiv jaz između prošlosti i sadašnjosti – napetosti između naših pokušaja da učimo iz naše povijesti i nesposobnosti da ju doista preuzmemo i prihvatimo. Kao djelo koje propituje banalnost i doseg zla, ograničenja sjećanja i mogućnosti empatije u konstantno problematičnom svijetu, Austerlitz postavlja i pitanje kako je to biti čovjek ispred lica užasa. Austerlitz je osvojio Zlatnu golubicu za najbolji film na ovogodišnjem, 59. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DOK Leipzig, jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada za dokumentarni film.

Trenutno najpoznatiji čileanski redatelj Pablo Larrain, čiji rad Human Rights Film Festival kontinuirano prati (Post-mortem 2011.; Ne 2012.; Klub 2015.) ove se godine predstavlja filmom Neruda koji prati politički put slavnog pjesnika, a bit će prikazan danas u 20 sati u kinu Europa. Krajem 40-ih godina prošlog stoljeća, Neruda je doživljavao vrhunac književne, ali i društvene karijere. Ovaj dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nakon izbora predsjednika Gonzáleza Videla, ulazi u čileanski parlament kao senator na komunističkoj listi. Nakon što je optužio vladu za izdaju Komunističke partije, uskraćen mu je mandat i raspisana tjeralica. Njegovo uhićenje preuzima tadašnji šef čileanske policije Oscar Peluchonneau (Gael Garcia Bernal), a Neruda i njegova supruga pokušavaju napustiti zemlju, što im na kraju i polazi za rukom. U Parizu, Neruda s vremenom postaje književna legenda i simbol slobode. Film je čileanski kandidat za Oscara u kategoriji za najbolji strani film.

Filmski program završava u 22.15 sati u kinu Europa projekcijom filma Neke žene Kelly Reichardt; riječ je o filmskom triptihu utemeljenom na kratkim pričama američke spisateljice Maile Meloy (Both Ways is the Only Way I Want It), koji prikazuje četiri snažne, ali usamljene žene. Iako su vinjete tek diskretno povezane u narativni okvir, ono što zapravo objedinjuje radnju je samoća i osjećaj praznine likova koji korespondira s ogoljenim zimskim krajolikom. U njemu odjekuje nekadašnji život američke provincije i njezin raskorak s današnjim svijetom, u kojem je najteže ostvariva veza ona s drugim ljudskim bićem. Meditativan ton filma podupiru i male, ali sugestivne geste kroz koje se otkrivaju likovi na rubu odustajanja – od posla, braka, života… Reichardt kreira kompleksne portrete žena s njihovim tihim težnjama i suptilnim katarzama te tako stvara duboko suosjećajan film o svakodnevnim razočaranjima i malim životnim pobjedama. Neke žene je proglašen njaboljim filmom na London Film Festivalu.

U 18 sati u MM centru bit će prikazan dokumentarni film Ukratko Natalie Bookchin u kojem je autorica razgovarala s više od stotinu ljudi koje je srela u skloništima za beskućnike, socijalnim trgovinama, na programima za zapošljavanje odraslih osoba i ostalim centrima socijalne pomoći na području Los Angelesa i San Francisca. Gledajući ravno u (web) kameru , oni govore o emotivno izolirajućem iskustvu života u siromaštvu, gubitku doma i društvenoj osudi.

Program u MM centru večeras završava projekcijom kineskog filma Još jedna godina Shengze Zhu, film godine u „žanru“ sporog filma i ovogodišnji pobjednik Visions du Réel. Slika obitelji pod pritiskom, daleko od slike sreće, iako bi bilo nepravedno obitelj proglasiti siromašnom. Složena slika turbulentnog društva i fascinantan uvid u život radničke klase u suvremenoj Kini.

Popratni program danas uključuje predstavljanje prve domaće zaklade za ljudska prava i solidarnost u 11 sati u kinu Europa. Dakle, na Dan ljudskih prava, javnosti će se predstaviti SOLIDARNA, zaklada koja djeluje kao posrednik i katalizator mobilizacije resursa za autonomne ljudskopravaške inicijative, nastojeći iznaći nove modele podrške s onu stranu birokracije, šireći krugove solidarnosti u suradnji s građanima, poslovnim sektorom i javnim donatorima. Zaklada SOLIDARNA pokrenuta je krajem 2015. godine kao strateška inicijativa 55 hrvatskih ljudskopravaških aktivista i aktivistkinja i organizacija civilnog društva koji kroz SOLIDARNU žele stvoriti novi, fleksibilni izvor podrške za održivi rad na gorućim problemima sužavanja prostora prava i sloboda, siromaštva, društvene isključenosti i ekonomske obespravljenosti.

Ulaz je na sve projekcije i događanja besplatan!

10.12.2016. | NATRAG