Vijesti

Petak na 14. HRFF-u: Snažne žene, bijeda kapitalizma i putovi (bez povratka)!

Petak na 14. Human Rights Film Festivalu donosi četiri filmska naslova; program u kinu Europa počinje u 17 sati projekcijom dokumentarca Gorka nadnica Wanga Binga, najznačajnijeg kineskog dokumentarista posljednjeg desetljeća. Spomenuti je film osvojio nagradu Orizzonti za najbolji scenarij na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri, a protagonisti su migranti koji u veliki grad u istočnoj Kini pristižu u potrazi za boljim životom; no umjesto ostvarenja sna o boljoj budućnosti, čekaju ih izuzetno loši uvjeti života te ih redom uvode u nasilne i tiranske odnose.

U 20 sati u kinu Europa na rasporedu je brazilski igrani film Aquarius autora Klebera Mendonçe Filhae. Riječ je o drami u čijem je fokusu Clara (Sonia Braga), posljednja stanarka zgrade Aquarius, koja odbija prodati svoj stan građevinskoj kompaniji čiji je cilj zamijeniti ju novom građevinom. Aquarius je surova studija o klasi, nepotizmu i nedostatku korporativne odgovornosti, ali i o besmislenosti mjesta i stvari: o povijesti i sjećanjima koje sadrže naša obitavališta, naši komadi namještaja ili neki posebno dragi komad koji smo kupili prije nekoliko godina u rabljenom dućanu. Aquarius je nagrađen nizom priznanja, među ostalim nagradom za najbolji film filmskog festivala u Sydneyu i festivala World Cinema u Amsterdamu, dok je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu prikazan u konkurenciji za Zlatnu palmu i Queer palmu.

U 22.30 sati bit će prikazan najnoviji film belgijskog redatelja i scenarista Joachima Lafossea, Nakon ljubavi. Iako je dio kritičara film usporedilo s Kramer protiv Kramera, možda je pravilnija usporedba s Bergmanovim Prizorima iz bračnog života. U oba se slučaja radi o ekstenzivnoj studiji očaja i konfuzije žene kojoj se raspada obiteljski život (više) srednje klase. Najveći dio vremena gledatelji su suočeni s dvije osobe u različitim prostori(ja)ma koje razgovaraju, ponekad uglađeno i “civilizirano”, ponekad na rubu agresije i nasilja. I Bergman i Laffose nas zajedno s dvoje glavnih protagonista vode u istraživanje strukture ljudskih odnosa. Od ljubavi, naklonosti, privrženosti, preko dosade, učmalosti, ispraznosti svakodnevice do strasti, bola i mržnje. I konačnog razrješenja. Nakon ljubavi je na Philadelphia Film Festivalu ovjenčan velikom nagradom žirija.

Program u MM centru u petak uključuje projekciju filma Mimosas autora Olivera Laxea; pobjedniku tjedna kritike na festivalu u Cannesu. Riječ je o konceptualnom igranom filmu podijeljenom u tri dijela nazvana po različitim elementima islamske molitve, u maniri Bena Riversa, koji gledatelje vodi na zadivljujući put fascinantnim krajolicima izvanjskoga svijeta i neizmjernim bespućima ljudskih duša.

Popratni program uključuje niz događaja tijekom cijelog dana u prostoru kina Europa, MM centru i Dokukinu KIC.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u 11 sati u dvorani Müller kina Europa organizira tribinu pod nazivom Ima li nade za nastavu povijesti?. Sudionici tribine će biti članovi Stručne skupine za izradu kurikuluma povijesti, nastavnici povijesti te predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje i Zajednice nakladnika i knjižara. Nakon tribine održat će se radionica za nastavnike povijesti osnovnih i srednjih škola koju će voditi Goran Đurđević, profesor povijesti. Radionica će biti usmjerena na razvijanje interaktivnih metoda poučavanja povijesti, usvajanje novih vještina i kompetencija kod učenika, razvijanje sposobnosti kritičkog mišljenja te sposobnosti analize i kontekstualnog razumijevanja povijesti, za razliku od dosadašnjeg upamćivanja činjenica. Na radionici će se koristiti materijali iz video zbirke Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas.

Od 15.30 sati u dvorana Müller održat će se program kojim će se obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava i promocija kampanje „Dosta!“ Vijeća Europe, a u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH u suradnji s Inicijativom mladih Roma “Mir” te romskom zajednicom grada Kutine. Najveća europska manjina, čiji se broj procjenjuje na 10 do 12 milijuna, suočava se s najvećim predrasudama. Kako bi ih suzbilo, Vijeće Europe provodi kampanju “Dosta!” u kojoj svake godine sudjeluje i Republika Hrvatska. Ove godine se, u sklopu festivala, organizira nekoliko aktivnosti koji upotpunjuju cilj kampanje, ali i ukazuju na kulturni identitet nove generacije mladih Roma. U sklopu programa održat će se projekcija dokumentarnog filma Korita (Skăldră) koji je nastao kao rezultat suradnje romske zajednice grada Kutine i OŠ Stjepana Kefelje Kutina o baštinskom nasljeđu Roma Bajaša – izradi korita i ostalih predmeta od drveta. Uz projekciju filma organizirat će se i izložba Romski otvoreni muzej, izložbeni prikaz fotografija na kojima prepoznajemo lica svjetskih umjetnika koji su porijeklom Romi. Izložbu su pokrenuli mladi Romi iz RKUD-a Darda, kulturno umjetničkog društva koji se bori kulturom protiv diskriminacije. Na kraju događanja predviđena je zajednička rasprava o položaju mladih Roma i njihovoj ulozi u društvu, mogućnostima integracije i održavanja kulturnog identiteta.

U 18 sati u dvorani Müller biti će prikazana tri kratka filma s fokusom na Bliski istok i s temom izbjeglica i migranata. Revolucija alfabeta Erika Bullota, te dva kraća filma nagrađivanog austrijskog redatelja Olivera Resslera: Pravo prelaska iz 2013. i njegov najnoviji Izvanredno stanje naglavačke.

A u sklopu gostovanja na festivalu, petak, u 18 sati u Dokukinu KIC slavni izraelsko-francuski dokumentarist Eyal Sivan održat će masterclass O POLITIČKOM I POVIJESNOM DOKUMENTARNOM FILMU. Na masterclassu će Sivan govoriti o 30 godina vlastite prakse i istraživanja vezanog uz vizualne i narativne modalitete političkih zločina u kolonijalnim i post-kolonijalnim uvjetima (kako u Europi, tako i u Izraelu-Palestini). Također će se i kritički osvrnuti na tradicionalne moduse filmske, preciznije dokumentarističke tradicije, i njezin modus pričanja povijesti. Eyal Sivan je kroz dokumentarističku filmsku praksu osporavao područje povijesnog sjećanja i istraživao je pojmove kao što su: povijest/priča, montaža i povijesna vremenska crta, arhiv, arhivski materijal, svjedočenje i sjećanje i kontra-povijest. Na ovom masterclassu Sivan će kombinirati kritički osvrt na svoju vlastitu praksu bavljenja povijesnim i političkim dokumentarnim filmom, kao i kritički pristup prema tzv. humanističkom pristupu dokumentarističke filmske prakse.

Ulaz je na sve projekcije i događanja besplatan!

09.12.2016. | NATRAG