Filmovi

Uspon čovjeka

Eduardo Williams|Argentina|2016|100′

ČETVRTAK 08.12.|19:30|MM centar

 

originalni naslov: El auge del humano

uloge: Sergio Morosini, Shine Marx, Domingos Marengula, Chai Fonacier, Irene Doliente Paña, Manuel Asucan, Rixel Manimtim

scenarij: Eduardo Williams

fotografija: Eduardo Williams, Joaquín Neira, Julien Guillery

montaža: Alice Furtado, Eduardo Williams

produkcija: Ruda Cine

format: HD

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: posebno priznanje za prvi dugometražni film, Locarno Film Festival 2016.; službena selekcija Toronto Film Festival 2016.; službena selekcija New York Film Festival 2016.; službena selekcija Rio de Janeiro Film Festival 2016.; službena selekcija Vienna Film Festival 2016.

Magično putovanje Eduarda Williamsa započinje u Buenos Airesu s mladićem koji mirnim hodom potpuno poplavljenim ulicama grada odlazi na posao u supermarket. Za to se vrijeme njegovi prijatelji u potrazi za zaradom okreću online pornografiji. Kroz voajersku kameru selimo u Mozambik gdje mladić nakon nevoljko odrađene internet predstave izlazi na ulicu i tumara gradom.  Kamera ga slijedi iz daleka, omogućujući nam da usput upijemo prizore trošnih pročelja i mračnih pothodnika, sve dok ne izađemo iz grada. A onda zaranjamo u mravinjak da bismo napokon završili u filipinskoj prašumi gdje djevojka uzalud traži Internet cafe.

Williams ove nespojive priče povezuje tek fragmentima jednako nasumičnih dijaloga, koji ipak otkrivaju zajedničku narativnu nit. Govori o radu koji ne ostavlja prostor za život, dosadi i frustraciji koju budi u otuđenim mladim ljudima. Internet koji im proširuje svijet, u isto je vrijeme sredstvo izrabljivanja i gubitka humanosti uprizorenog u završnoj sceni filma.

„Ponekad pustim riječima da me vode daleko i onda završim upravo tamo gdje sam se izgubio“, kaže mladić u filmu. U filmskim putovanjima Eduarda Williamsa gledatelj teško može predvidjeti gdje će završiti, može se tek prepustiti njegovu vodstvu.

Film se prikazuje u suradnji s SC Kulturom promjene u sklopu projekta Kratke slike