Filmovi

Ukratko

Natalie Bookchin|SAD|2016|45′

SUBOTA 10.12.18:00|MM centar

 

originalni naslov: Long Story Short

scenarij: Natalie Bookchin

fotografija: Natalie Bookchin

montaža: Natalie Bookchin

zvuk: Michael Kowalski

produkcija: Icarus Films

web: longstory.us

format: DCP

titlovi: hrvatski

nagrade i nominacije: glavna nagrada (Natalie Bookchin) Cinema du Réel 2016.; srebrna nagrada Athens Film and Video Festival 2016.; službena selekcija DocBuenos Aires 2016.

Natalie Bookchin razgovarala je s više od stotinu ljudi koje je srela u skloništima za beskućnike, socijalnim trgovinama, na programima za zapošljavanje odraslih osoba i ostalim centrima socijalne pomoći na području Los Angelesa i San Francisca. Gledajući ravno u (web) kameru , oni govore o emotivno izolirajućem iskustvu života u siromaštvu, gubitku doma i društvenoj osudi. Ekonomska kriza, gentrifikacija ili samo loša sreća, priča je uvijek gotovo ista. A onda se ispovijesti na ekranu umnažaju i kreiraju polifono svjedočanstvo o slijepoj pjegi društva.

Kolaž od sirovih snimki – zaslon karakterističan za komunikaciju u digitalnom dobu – u rukama redateljice postaje instrument kolektivnog glasa koji progovara o neuralgičnim točkama današnjeg zapadnog svijeta. Oni koji se bore sa životom u bijedi, bez ikakve sigurnosti i perspektive uzimaju mjesto javnih govornika, mjesto koje uglavnom pripada političarima i stručnjacima iz vladinih i nevladinih organizacija. Oni nevidljivi koji uistinu proživljavaju siromaštvo ovdje preuzimaju ulogu subjekta priče. Iako snimani odvojeno, izolirani u svojoj svakodnevici, njihovo višeglasje stvara imaginarni kolektiv koji se tek treba materijalizirati.

Long Story Short Trailer from natalie bookchin on Vimeo.