Filmovi

Sunce, sunce me zaslijepilo

Anka & Wilhelm Sasnal | Poljska | 2016 | 74′

UTORAK 06.12. | 22:30 | kino EUROPA

 

originalni naslov: Slonce, to slonce mnie oslepilo

uloge: Rafał Maćkowiak, Edet Bassey, Malgorzata Zawadzka

scenarij: Anka Sasnal, Wilhelm Sasnal

fotografija: Wilhelm Sasnal

montaža: Beata Walentowska

zvuk: Igor Kłaczyński

produkcija: Hauser & Wirth

web: sloncefilm.com

format: DCP

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: nagrada New Waves, Seville European Film Festival 2016.; službena selekcija Locarno Film Festival 2016.; služebana selekcija Warsaw Film Festival 2016.

Rafal Mularz je stranac u vlastitom društvu; svakodnevna rutina i životni stil štite ga od izvanjskog svijeta sve dok mu se na putu ne nađe drugi stranac, tamnoputi imigrant. Njegova membrana puca te mora brzo donijeti odluku: hoće li će nastaviti štititi samog sebe ili će ostvariti kontakt s imigrantom i tako se sučeliti s društvom koje ne prihvaća strance?

Wilhelm i Anka Sasnal, vizualni umjetnici, adaptirali su najpoznatiji Camusov roman s dojmljivim minimalizmom. Iz književnog predloška preuzeli su i razvili motive apsurda, ravnodušnosti prema majčinoj smrti i odbacivanja religije. S premještanjem radnje u novi društveni  kontekst, Poljsku tijekom  izbjegličke krize, upravo je stav prema crkvi ono što dijeli  poljskog Mersaulta i njegovu okolinu. Ubojstvo se još i može cinično opravdati jer je ubijeni imigrant, ali odbijanje religijskog ceremonijala kao društvenog cementa rezultira izopčenjem.

Stranac je noćna mora Europe iz koje se više nemoguće probuditi