Filmovi

Put nalik snu

Angela Schanelec | Njemačka | 2016 | 86′

SRIJEDA 07.12 | 22:00 | kino EUROPA

 

originalni naslov: Der traumhafte Weg

uloge: Miriam Jakob, Thorbjörn Björnsson, Maren Eggert, Phil Hayes, Anaïa Zapp

scenarij: Angela Schanelec

fotografija: Reinhold Vorschneider

montaža: Angela Schanelec, Maja Tennstedt

zvuk: Andreas Mücke-Niesytka, Rainer Gerlach

produkcija: Filmgalerie 451

web: der-traumhafte-weg

format: DCP

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: Zlatni leopard (nominacija), Locarno Film Festival 2016.; službena selekcija Toronto Film Festival 2016.; službena selekcija Hamburg Film Festival 2016.; službena selekcija Mar del Plata Film Festival 2016.

Grčka, 1984. godine. Mladi Englez Kenneth i Njemica Theres pjevaju i tako isplaćuju svoje praznike provedene na cesti. Njihovu ljubav naprasno prekida nezgoda Kennethove majke: on se vraća kući i ostavlja Theres za sobom. Trideset godina kasnije Ariane, četrdesetogodišnja glumica, nakon bračne krize ostavlja svog muža antropologa. Nakon preseljenja u novi stan, njezin muž s prozora primjećuje beskućnika. To je Kenneth koji ne zna da Theres živi u Berlinu.

Angela Schanelec kaže da je čitala Tužne trope kad je počela razmišljati o filmu i da ju je knjiga Lévi-Straussa obilježila definirajući njezino gledište i usmjeravajući njezinu percepciju. “Radi se o tome da se razumije kako je čovjek živo biće, dakle biće koje pati prije nego što je biće koje misli”: s tim ključem otvara se afektivna logika ove suptilne meditacije o boli.