Govorni program

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava i promocija kampanje „Dosta!“ Vijeća Europe

projekcija filma, izložba i rasprava

PETAK 09.12. | 15:30 | kino EUROPA (dvorana Müller)

Mladi Romi, tribina 1

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Inicijativom mladih Roma “Mir” te romskom zajednicom grada Kutine poziva vas na obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava uz projekciju dokumentarnog filma Korita 09. prosinca 2016. godine, od 15:30 do 17:30 sati u zagrebačkom kinu Europa.

Najveća europska manjina, čiji se broj procjenjuje na 10 do 12 milijuna, suočava se s najvećim predrasudama. Kako bi ih suzbilo, Vijeće Europe provodi kampanju “Dosta!” u kojoj svake godine sudjeluje i Republika Hrvatska. Ove godine se, u sklopu Human Rights Film Festivala, organizira nekoliko aktivnosti koji upotpunjuju cilj kampanje, ali i ukazuju na kulturni identitet nove generacije mladih Roma.

Kratki dokumentarni film Korita – Skăldră rezultat je suradnje romske zajednice grada Kutine i OŠ Stjepana Kefelje Kutina o baštinskom nasljeđu Roma Bajaša – izradi korita i ostalih predmeta od drveta. Film koji je osvojio glavnu nagradu na Dubrovačkom filmskom festivalu za djecu i mlade Mediterana te dobio priznanje Međunarodnog Etno film festivala Srce Slavonije – “Special heart of Slavonia” govori o znanju i talentu filmske družine OŠ Stjepana Kefelje te potvrđuje važnost suradnje, međusobne otvorenosti i povezivanja romske zajednice s lokalnom zajednicom.

Prikazat će se i Audiovizualni rječnik bajaško-rumunjskog jezika, jezika kojim govore Romi Bajaši iz Kutine. Autori tog projekta su također romska zajednica grada Kutine, u suradnji s Foto video klubom Kutina, OŠ Vladimira Vidrića te Tehničkom školom Kutina.

Uz projekciju filma organizirat će se i izložba Romski otvoreni muzej, izložbeni prikaz fotografija na kojima prepoznajemo lica svjetskih umjetnika koji su porijeklom Romi. Izložbu su pokrenuli mladi Romi iz RKUD-a Darda, kulturno umjetničkog društva koji se bori kulturom protiv diskriminacije.

Članovi neformalne Inicijative mladih Roma sudjelovat će u Živoj knjižnici. Živa knjižnica je prigoda za informiranje o problemima s kojima se suočavaju mladi Romi, ali i pozitivnim pričama.

Na kraju događanja predviđena je zajednička rasprava o položaju mladih Roma i njihovoj ulozi u društvu, mogućnostima integracije i održavanja kulturnog identiteta.