Filmovi

Neruda

Pablo Larrain | Čile | 2016 | 107′

SUBOTA 10.12. | 20:00 | kino EUROPA

 

originalni naslov: Neruda

uloge: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán

scenarij: Guillermo Calderón

fotografija: Sergio Armstrong

montaža: Hervé Schneid

glazba: Federico Jusid

produkcija: AZ Films, Casting del Sur, Fabula, Funny Balloons, Participant Media, Reborn Production, Setembro Cine

distribucija: Zagreb Film Festival

web: neruda.film

format: DCP

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: čileanski kandidat za najbolji strani film, Oscar 2016.; službena selekcija Cannes Film Festival 2016.; najbolji strani film, Woodstock Film Festival 2016.; Premios Fénix za najbolju mušku ulogu (Gael García Bernal i Luis Gnecco), najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju kameru, najbolju kostimografiju i najbolji zvuk (nominacije) 2016.; službena selekcija Toronto Film Festival 2016.; službena selekcija New York Film Festival 2016. službena selekcija London Film Festival 2016.

Narodni front se raspada, a desnica jača. Predsjednik Videla odrekao se komunističkih saveznika: isključuje ih iz vlade, zabranjuje im djelovanje i proganja članove njihove partije. Čistka je dirigirana iz Amerike koja daje zajmove, dovodi investicije i potkupljuje lokalnu političku elitu. Komuniste otpravljaju u logore usred pustinje. Na čelu jednog od njih je nemilosredni, plavooki lisac kojeg će zemlja tek upoznati. No, Pinochetovo vrijeme još nije došlo. Ovo su dani Óscara Peluchonneaua, mladog detektiva koji vodi lov na čovjeka i Pabla Nerude, njegove lovine, najobljubljenijeg pjesnika, najpoznatijeg komunista i najvećeg bonvivana.

Neruda nastavlja impresivni niz koji čine Toni Manero, Post mortem i No: svi ovi filmovi razvijaju ideju da su ljudi žrtve povijesnih okolnosti, slobodni ili pak nagnani ponašati se na određene načine bez da pritom znaju što točno rade ili zašto to rade. Nakon čudaka, sociopata i ciničnih karijerista, povijest se ovaj put poigrala s legendarnim pjesnikom. No, ovo nije biografski film o Nerudi, nego neurdijanski film, film koji usvaja njegovu divlju imaginaciju i ritam njegove poezije. Prilikom primanja Nobelove nagrade pjesnik je rekao da ne zna jesu li godine koje je proveo u bijegu proživljene, izmaštane ili odsanjane: upravo je to ključ za razumijevanje Larraina. Snoviti karakter legende o Nerudi on oblikuje rezovima koji mijenjaju mjesto i vrijeme radnje, ali ne prekidaju naraciju vanprizornog glasa. Dugi kadrovi, puni pokreta  s impresivnim vožnjama kamere tu su kao analogon vitalnosti i ritmu poezije čiji nam autor u ovoj borgesovskoj potjeri uvijek nekako uspije izmigoljiti.