Filmovi

Neke žene

Kelly Reichardt|SAD|2016|107′

SUBOTA 10.12.22:15|kino EUROPA

 

originalni naslov: Certain Women

uloge: Michelle Williams, Kristen Stewart, Laura Dern, Lily Gladstone

scenarij: Kelly Reichardt

fotografija: Christopher Blauvelt

montaža: Kelly Reichardt

glazba: Jeff Grace

produkcija: Film Science, Stage 6 Films

format: DCP

titlovi: hrvatski

nagrade i nominacije: najbolji film, London Film Festival 2016.; službena selekcija Sundance Film Festival 2016.; službena selekcija Jerusalem Film Festival 2016.; službena selekcija Sydney Film Festival 2016.

Električni vodovi i željeznička pruga presijecaju beskrajnu dolinu koja se prelijeva u planinski masiv. Na kulisama zabačenih gradova južne Montane pratimo svakodnevicu četiriju žena. Odvjetnica Laura (Laura Dern) pokušava izaći na kraj s klijentom koji ne odustaje od izgubljene pravne bitke. Gina (Michelle Williams) izlet u prirodu s mužem i kćeri koristi za nabavu materijala za gradnju vikendice, no različiti pristupi građevinskom projektu otkrivaju pukotine u braku. Povučena rančerica (Lily Gladstone) ulazi u neobičan odnos s mladom pravnicom Beth (Kristen Stewart), koja u njen gradić dolazi predavati u večernjoj školi.

Neke žene filmski je triptih utemeljen na kratkim pričama američke spisateljice Maile Meloy (Both Ways is the Only Way I Want It), koji prikazuje četiri snažne, ali usamljene žene. Iako su vinjete tek diskretno povezane u narativni okvir, ono što zapravo objedinjuje radnju je samoća i osjećaj praznine likova koji korespondira s ogoljenim zimskim krajolikom. U njemu odjekuje nekadašnji život američke provincije i njezin raskorak s današnjim svijetom, u kojem je najteže ostvariva veza ona s drugim ljudskim bićem. Meditativan ton filma podupiru i male, ali sugestivne geste kroz koje se otkrivaju likovi na rubu odustajanja – od posla, braka, života… Reichardt kreira kompleksne portrete žena s njihovim tihim težnjama i suptilnim katarzama te tako stvara duboko suosjećajan film o svakodnevnim razočaranjima i malim životnim pobjedama.

*Film se prikazuje u suradnji s Dominom i Queer Zagreb