Filmovi

Nakon ljubavi

Joachim Lafosse | Francuska, Belgija | 2016 | 98′

PETAK 09.12. | 22:30 | kino EUROPA

 

originalni naslov: L’Économie du couple

uloge: Bérénice Bejo, Cédric Kahn, Jade Soentjens, Margaux Soentjens, Marthe Keller

scenarij: Mazarine Pingeot, Fanny Burdino, Joachim Lafosse, Thomas van Zuylen

fotografija: Jean-François Hensgens

montaža: Yann Dedet

produkcija: Les fims du worso, Versus Production

distribucija: Zagreb Film Festival

web: after-love

format: DCP

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: velika nagrada žirija, Philadelphia Film Festival 2016; službena selekcija Directors Fortnight, Cannes Film Festival 2016.; službena selekcija Rio de Janeiro Film Festival 2016.; službena selekcija London Film Festival 2016.; službena selekcija Taipei Golden Horse Film Festival 2016.; službena selekcija Torino Film Festival 2016.

Iako je dio kritičara film usporedilo s Kramer protiv Kramera, možda je pravilnija usporedba s Bergmanovim Prizorima iz bračnog života. U oba se slučaja radi o ekstenzivnoj studiji očaja i konfuzije žene kojoj se raspada obiteljski život (više) srednje klase.

Kod Lafossea je radnja smještena u Bruxelles, u lijepo uređen stan, s velikim prozorima i vrtom, u kojemu žive poljski imigrant, stolar Boris (Cédric Kahn) i njegova supruga Marie (maestralna Bérénice Bejo), u vezi više od desetljeća, i njihove dvije kćeri. Ljubav je prošla, emocionalna povezanost među njima je uzgredna, napetost, nervoza i ljutnja svakodnevica su.

Ako je kod Bergmana, kako je to rekao Vincent Canby, “površina bračnog kreveta […] prostor bojišnice”, a izgužvane plahte na njemu simbolički svjedoče o intenzitetu drame, kod Lafossea su to vrata frižidera i njegov sadržaj. Ekonomija je – kao i u ranijim Lafosseovim filmovima – temelj suvremenog društva, polje koje je pregazilo sve druge vrijednosti i sva druga značenja. Najviše fascinira scena njihove rasprave o tome kako podijeliti imovinu: on želi polovinu, ona misli da ima pravo na trećinu. Marie ističe da je majčin novac omogućio kupnju stana, Boris žučno argumentira da je u obnovu uloženo njegovo vrijeme, znanje i rad. Obiteljski, intimni, partnerski odnos pretvorio se u klasni rat kapitala i rada.

Najveći dio vremena gledatelji su suočeni s dvije osobe u različitim prostori(ja)ma koje razgovaraju, ponekad uglađeno i “civilizirano”, ponekad na rubu agresije i nasilja. I Bergman i Laffose nas zajedno s dvoje glavnih protagonista vode u istraživanje strukture ljudskih odnosa. Od ljubavi, naklonosti, privrženosti, preko dosade, učmalosti, ispraznosti svakodnevice do strasti, bola i mržnje. I konačnog razrješenja.

Kako je došlo do toga? Kako se ljubav pretvorila u ružni nered? Da li je novac simptom ili uzrok? Da li bi, u nekoj paralelnoj stvarnosti, bez novčanih briga ostali  zajedno u mirnoj iako iritabilnoj polu-harmoniji? Čine li financijske poteškoće bračnu ljubav nemogućom? Ili je Marieina majka Christine u pravu kad kaže da nije moguće voljeti samo jednu osobu čitav život, već da zrelost odnosa nužno znači novu realnost druženja i prijateljstva?