Filmovi

Mačak

Klaus Händl|Austrija|2016|114′

UTORAK 06.12.20:00|kino EUROPA

 

originalni naslov: Kater

uloge: Lukas Turtur, Philipp Hochmair, Toni

scenarij: Klaus Händl

fotografija: Gerald Kerkletz

montaža: Joana Scrinzi

zvuk: Klaus Kellermann

glazba: Christof Dienz

produkcija: Coop99 Filmproduktion

web: kater.film

format: DCP

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: nagrada Teddy, Berlin Film Festival 2016.; nagrada za novog autora, Hong Kong Film Festival 2016.; službena selekcija Hong Kong Film Festival 2016.; službena selekcija Vienna Film Festival 2016.

**film se prikazuje u prisustvu redatelja, s kojim ćemo razgovarati nakon projekcije**

Andreas (Philipp Hochmair) i Stefan (Lukas Turur) žive u idili. Dane provode goli i blaženo zaljubljeni, plešući zaneseno uz Ravela i igrajući se s neodoljivim mačkom Mosesom (Toni) u staroj kući s velikim vrtom u blizini Beča. Ljubav prema glazbi, bogat društveni život i krzneni ljubimac centar su njihovog malog, privatnog Edena. No, ukazanje zmije kao i uvijek znači nevolju. Harmoničan odnos prekida naprasan izljev bijesa i neobjašnjivo nasilje. Dok Stefan gubi tlo pod nogama, Andreas se bori s nepovjerenjem, a i priroda se okreće protiv njih.

Klaus Händl svojim drugim dugometražnim filmom prikazuje izgon dvojice ljubavnika iz raja. Otvarajući pitanje inherentne faličnosti ljudske psihe koja se manifestira u trenutku okrutnosti, sugestivno, bez osude, ukazuje na slijepe točke naših osobnosti. No, više od samog čina nasilja Händla zanima fragilnost ljubavi; onaj trenutak koji poput tektonskog poremećaja ljubavnika može pretvoriti u potpunog stranca. Nemoguće je znati hoće li nastala pukotina tu ostati zauvijek ili će najednom zacijeliti, nestati kao što se i pojavila. Taj magični trenutak u kojem ljubav nastaje i nestaje, Händl je utjelovio u najzagonetnijem liku – liku mačke.

*Film se prikazuje u suradnji s Dominom i Queer Zagreb