Filmovi

Ljeto u Brooklynu

Ira Sachs | SAD | 2016 | 85′

ČETVRTAK 08.12. | 20:00 |  kino EUROPA

 

originalni naslov: Little Men

uloge: Greg Kinnear, Jennifer Ehle, Paulina Garcia, Michael Barbieri & Theo Taplitz.

scenarij: Ira Sachs, Mauricio Zacharias

fotografija: Óscar Durán

montaža: Mollie Goldstein, Affonso Gonçalves

glazba: Dickon Hinchliffe

produkcija: Charlie Guidance Productions

distribucija: Radar

web: littlemenfilm.com

format: DCP

titlovi: hrvatski

nagrade i nominacije: službena selekcija Berlin Film Festival 2016.; službena selekcija Sundance Film Festival 2016.; službena selekcija Karlovy Vary Film Festival 2016.; službena selekcija Jeruzalem Film Festival 2016.

Jake je povučeni, osjetljivi dječak na kraju osnovne škole koji sanja da postane slikar. Na djedovom pogrebu upoznaje živog i otvorenog vršnjaka Tonyja koji želi postati glumac. Umjetnički nadareni i karakterno komplementarni, njih se dvojica zbližavaju. No, prijateljstvo je ugroženo kad Jakeov otac povisi najamninu za korištenje poslovnog prostora Tonyjevoj majci.

Postoje filmove za adolescente – šablonske komedije, horori, melodrame – i ambiciozniji filmovi o adolescentima s likovima koji su obično u raskoraku: jedna im je noga u dječjem imaginariju, a  druga u društvenoj stvarnosti odraslih što stvara dramatsku napetost. Novi film Ire Sachsa unatoč sjajnom profiliranju protagonista ne spada ni u jednu od ovih kategorija. Naime, radi se o klinički preciznom ispitivanju učinaka gentrifikacije u metropoli. Unatoč humanističkoj viziji, redatelj ne dopušta lažne nade ni zašećerene utjehe. Vidimo poraze nastale zbog društvenih kontradikcija – ni uz najbolje želje, ni uz iskrenu volju, likovi ne mogu  pronaći rješenja za nedaće s kojima se svakodnevno susreću. Oni ne mogu ostvariti svoje snove. Na djelu je izvjesna etika koja uključuje ekonomično izlaganje problema bez podilaženja željama publike.

Tu se krije i potihi poziv na akciju: naši problemi nisu riješeni, ali možda nisu nerješivi.