Filmovi

Havarija

Philip Scheffner | Njemačka | 2016 | 93′

PONEDJELJAK 05.12. | 22:00 | kino EUROPA

 

originalni naslov: Havarie

scenarij: Merle Kröger, Philip Scheffner

fotografija: Terry Diamond, Bernd Meiners

montaža: Philip Scheffner

zvuk: Volker Zeigermann, Pascal Capitolin

glazba: BlueWaters Band

produkcija: pong film GmbH

web: havarie.pong

format: DCP

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: službena selekcija Berlin Film Festival Berlin 2016.; službena selekcija EMAF Osnabrück 2016.; službena selekcija L’Age d’Or Festival Brussels 2016.; službena selekcija Torino Film Festival 2016.

Kadar snimljen mobitelom otkriva brod za koji je teško reći približava li se ili se pak udaljava od kamere. Ljudski su obrisi jedva razaznatljivi na pozadini bezdana. Kao da gledamo impresionističko platno drame usred beskraja. Za pažnju gledatelja se natječu dramatična vizualna i zvučna slika, sačinjena od fragmenata razgovora na temu izbjegličkih zbjegova, sjećanja, gubitaka i težnji za boljim životom.

Havarija je rezultat radikalne odluke da se, u svjetlu tekuće izbjegličke krize, bogati filmski materijal zamijeni s tri i pol minuta dugim filmom u kojem je prikazana mala barka s alžirskim izbjeglicama koja pluta modrom pustarom: taj kadar je proširen usporenim snimkom na dužinu dugometražnog filma, a dinamičnost je ostvarena njegovim ozvučenjem. S medijskom reprezentacijom izbjegličke krize slike nesreće su nas preplavile. Havarija odgovara na tu situaciju kondenzirajući zvukove i razdvajajući ih od slika da bi oblikovala prostor percepcije koji dopušta gledatelju da pojmi način na koji gleda bez da pritom izgubi iz vida ono što gleda.

Filmska odvažnost na svom vrhuncu.