Filmovi

Egzil

Rithy Panh | Francuska | 2016 | 78′

SRIJEDA 07.12. | 18:00 | kino EUROPA

 

originalni naslov: Exil

scenarij: Rithy Panh

fotografija: Rithy Panh

montaža: Rithy Panh

zvuk: Eric Tisserand

glazba: Marc Marder

produkcija: Catherine Dussart Productions (CDP)

format: DCP

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: Zlatno oko (nominacija), Cannes Film Festival 2016.;  nagrada In Spirit for Freedom za najbolji dokumentarac, Jerusalem Film Festival 2016.; službena selekcija Karlovy Vary Film Festival 2016.; službena selekcija Hamburg Film Festival 2016.

Slika koja nedostaje bila je pokušaj naseljavanja brisanog prostora, popunjavanja manjka vizualne građe u četverogodišnjem razdoblju crvenokmerskog režima, odnosno premošćivanja jaza između onog što su milijuni iskusili, a o čemu nije ostavljen nikakav trag. Da bi kompenzirao nedostatak bilo kakvog arhivskog materijala, Panh se odlučio u okviru stabilne narativne strukture animirati glinene figurice. U Egzilu, filmu koji slijedi, nema više potrebe za tim; novi materijal zahtijeva novu formu. Ovaj se put Panh spušta na osobnu razinu: raskorak između revolucionarnih ideala koji sliče poetskim uzletima i surove stvarnosti obiljžene terorom uprizoruje se na filmskom setu uz sudjelovanje glumca. Istina režima ispričana je uz pomoć predmeta iz obiteljskog arhiva – metonimijskih detalja koji se daju povezati sa žrtvama, s pokojnicima.

Egzil je filmski esej koji se upisuje u tradiciju definiranu klasicima Resnaisa i Markera. Kao takav, misaoniji je i apstraktniji od svog prethodnika. Izgovoreni citati Maoa, Robespierrea i ostalih revolucionarnih ideloga jukstaponirani su slikama oskudice, bijede i nasilja. Svaki kadar pokušava misliti kako raskorak između redateljevih razmišljanja koje dijele desetljeća, tako i jaz između onog što je revolucija obećala i onog što je donijela.

Panh je uspio izaći iz vlastite sjene.