Filmovi

Dobri Amerikanac

Friedrich Moser |Austrija, SAD |2015|100′

UTORAK 06.12.|18:00|kino EUROPA

 

originalni naslov: A Good American

scenarij: Friedrich Moser

fotografija: Friedrich Moser

montaža: Jesper Osmund, Kirk von Heflin

produkcija: Blue+Green Communication

distribucija: RestartLabel

web: agoodamerican.org

format: DCP

titlovi: hrvatski, engleski

nagrade i nominacije: nagrada publike, Palm Springs Film Festival 2016.; CPH:DOX (nominacija) 2015.; službena selekcija Cleveland Film Festival 2016.

Bill Binney, stručnjak za šifriranje i obradu podataka, dugogodišnji je službenik američke Nacionalne sigurnosne službe (NSA). Brilijantni matematičar razvio je sofisticirani program ThinThread namijenjen prikupljanju metapodataka – “podataka o podatcima” koji u stvarnom vremenu mogu razotkriti potencijalne terorističke napade. No, unatoč unaprjeđenju postojećeg sustava, prije svega u pogledu prepoznavanja ozbiljnih sigurnosnih prijetnji, ali i očuvanja privatnosti, iz vrha NSA-a sredinom kolovoza 2001. godine dolazi nalog za ukidanje programa. Tri tjedna kasnije uslijedili su teroristički napadi za koje Binney i njegovi bivši kolege tvrde da su mogli biti zaustavljeni. Zaštitni mehanizmi ThinThreada spriječili bi i nekontrolirano masovno prikupljanje podataka o kojem je kasnije „zviždao“ Edward Snowden. Je li čitav svijet na početku 21. stoljeća mogao krenuti drugim smjerom da nalogodavci nisu podržali puno skuplji i neučinkovitiji sustav?

Friedrich Moser kroz portret tihog i nenametljivog kriptoanalitičara oslikava stanje američkih obavještajnih i sigurnosnih službi, potpuno podređenih korporativnim interesima. U metafori klasičnog sukoba skromnog Davida s vrlo moćnim Golijatom zorno prikazuje što se događa s onima koji pokušavaju razotkriti istinu. Konačna poanta krije se u zadnjem pitanju filma: “Želiš li nešto poduzeti?”